Belföld

Több mint száz menekültet zsúfoltak be egy kicsi teherautóba a román embercsempészek, vádat emeltek ellenük

A Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője, Szanka Ferenc közölte, a tehergépkocsi vezetőjét különös kegyetlenséggel, több ember és 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolják az embercsempészet minősített esete mellett. Társa ellen embercsempészet minősített esete a vád.

A két férfit Romániában bízták meg azzal, hogy a szerb-magyar zöldhatár mellől illegális határátlépőket juttassanak Ausztriába. Az egyik férfi a mások által magyar területre juttatott menekülteket szállította egy teherautóval, társa pedig személygépkocsival hajtott előtte a rendőri ellenőrzések elkerülése érdekében.

Az elsőrendű vádlott június 24-én 26 embert vitt Mórahalomról Ausztriába. Másnap hajnalban mindketten visszatértek a homokháti kisváros mellé, ahol az embercsempészek 106 menekültet zsúfoltak be a teherautó mindössze 2-szer 5 méteres alapterületű zárt, szellőzéssel egyáltalán nem rendelkező rakterébe. A túlterhelt jármű elindulni is alig tudott, néhány perc múlva az emberek dörömbölni kezdtek, és a náluk levő késekkel megpróbálták a fémborítást kivágni azért, hogy levegőhöz jussanak.

A sofőr ezt meghallva Mórahalom belterületén megállt, átszállt társa autójába, és elhajtottak Románia felé, anélkül hogy a raktérajtót kinyitották volna. A raktér belülről nem volt nyitható, a bezsúfolt embereknek csak hosszas próbálkozás után sikerült az ajtó egyik szárnyát annyira kifeszíteniük, hogy a zárat elérve kiszabadítsák magukat. Eközben bent már többen eszméletüket vesztették, és életveszélyes állapotba kerültek a kialakuló oxigénhiányos állapot miatt.

A szakértői vélemény szerint az extrém zsúfoltság miatt a raktér levegője egy-két perc alatt felmelegedett. A bezsúfolt emberek – köztük gyermekek, csecsemők – az indulás után 20-25 perccel életüket vesztették volna.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik