Török Márk (Török Márk)
Belföld

Revolverezi a távozását kérő dékánokat a túlkoros diákvezér

24.hu
24.hu

2016. 07. 01. 14:30

Az 56-os megtorlásokhoz hasonlította Török Márk, hogy nyílt levelet írtak neki a szegedi egyetem kari vezetői. Válaszként súlyos vádakat fogalmazott meg.
Korábban a témában:

Ahogy arról többször beszámoltunk, legitimációs problémák vannak a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának elnöke, Török Márk körül. Felmerült ugyanis, hogy egy tavalyi jogszabály-módosítás értelmében már nem is irányíthatná a hallgatói képviseletet – a törvény szerint már csak négy évig lehet valaki HÖK-ös tisztségviselő, a harmincéves Török viszont 2004 óta tevékenykedik különböző pozíciókban, és 2007 óta áll az összegyetemi hallgatói önkormányzat élén.

Az egyetem rektora ezen a héten megsemmisítette a legutóbbi HÖK-elnökválasztás eredményét, mert az intézmény úgy értelmezi a törvényt, hogy Török Márkot meg sem választhatták volna a négyéves korlát miatt. Ő viszont bíróságon támadná meg ezt a döntést. Kedden viszont mind a 12 egyetemi kar dékánja nyílt levelet írt az egyetem számára egyre terhesebbé váló HÖK-elnöknek, amelyben azt kérik, távozzon.

A dékánok úgy vélekedtek a nyílt levélben, hogy bár jogszabályi kifogás nem volt Török eddigi tevékenységével kapcsolatban, de a közvélemény szemében jó néhány ügy a tisztességbe, vagy jó erkölcsbe ütköző cselekményként jelent meg.

Kulturált országok, működő demokráciák esetén megszokott és természetes, hogy az a vezető, aki az Önéhez hasonló helyzetbe kerül, önként beadja a lemondását és távozik. Teszi ezt annak érdekében, hogy demonstrálja, cselekményeiben nem a hatalomhoz való görcsös ragaszkodás, hanem a közjó vezérli, miközben azt is elősegíti, hogy a személyéhez tapadt rossz imázzsal ne legyen a nevéhez kötődő intézmény terhére

– írták a dékánok levelükben, melyet úgy zártak:

Őszintén óhajtjuk, hogy a felszabaduló energiáit a megkezdett egyetemi tanulmányainak sikeres folytatására fordítsa.

Pénteken Török ugyancsak nyílt levélben válaszolt a dékánoknak.

Szeretném ha tudnák, ilyen stílusban, Szegeden, az 56-os megtorlások idején méltatták az autonóm hallgatói önkormányzatokat. Különösen megérintett a tisztességre való hivatkozás

– írta, majd így folytatta:

Tisztesség dolgában biztosíthatom Önöket: Nincsenek lovaim, következésképpen zabot sem veszek egyetemi forrásból. Nem járok közpénzen, családostul a moszkvai balettba, de az sem merült fel bennem soha, hogy hivatali beosztottam gyermekének nyelvvizsga nélkül diplomát adjak ki. Nem csaptam be külföldi hallgatók százait azzal, hogy a pótvizsgadíj az SZTE-n 60 000 forint, de politikus barátaim sincsenek, akik törvényt módosítottak nem is oly régen, hogy harmadszor is indulhasson valaki a rektori címért.

Szerinte a dékánok „egzisztenciálisan függő embereket” használnak fel, hogy a hallgatói önkormányzatnak „rossz hírét keltsék”, és úgy véli, ügyével strukturális problémákat, döntésképtelenséget próbálnak elfedni.

Az Eduline megpróbálta elérni Török Márkot, de csak a hallgatói önkormányzat sajtóreferenséig jutottak, aki nem tudott választ adni arra, hogy az általa felsorolt, törvénysértésre utaló esetekkel kapcsolatban miért nem említett konkrét személyeket vagy bizonyítékokat a HÖK-elnök.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.