Belföld

A VS kiadója több támogatást kapott Matolcsyéktól, mint amennyit megkeresett

Az Origót is kiadó cégbirodalom egyedüli tulajdonosa tavaly óta Száraz István.

Egy hónappal a határidő letelte után tette közzé tavalyi eredményét a VS kiadója, a New Wave Production Kft. – írja a 444. A cég korábban arra hivatkozott: azért késlekedtek, mert könyvelőt váltottak.

A cégről kiderült, hogy több mint félmilliárd forint támogatást kapott a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott alapítványoktól. Ezt a beszámolóban szinte teljes egészében feltüntetik, „egyéb bevétel” címén.

A támogatásként kapott összeg kicsivel több, mint két és félszerese a cég rendes, hirdetőktől szerzett 170 millió forintos árbevételének, és majdnem a háromszorosa annak, amit a cégnél dolgozó negyven embernek bérben kifizettek, vagyis a tartalmak előállítása nagyságrendekkel kevesebbe került, mint amennyi támogatást kaptak.

Ugyanakkor jókora összeget, majdnem 600 millió forintot költöttek el anyagjellegű ráfordításként, az előző évben ez még csak 158 millió forint volt. Az anyagjellegű ráfordítások épp annyival nőttek, amennyi pénzt kapott a cég az MNB-alapítványoktól, a többi soron alig volt változás.

A tavalyi évet a New Wave Production Kft. 330 milliós mínusszal zárta, ugyanakkor kötelezettségei a 2014-es 641 millió forintról 2015 végére 1,4 milliárd forintra emelkedtek.

Azt sokáig nem lehetett tudni, ki áll a cég mögött, mert a cégháló végén egy olyan, Wyomingba bejegyzett társaság állt, amelynek tulajdonosa anonim maradt. Mivel a cég létrehozása körül több ponton is felbukkant Szemerey Tamás, Matolcsy György unokatestvére, sokan azt sejtették, valójában ő áll a cég mögött, bár az MNB-botrány kirobbanása óta ezt Szemerey, valamint Száraz István, a cég ügyvezetője is cáfolta.

Ugyanakkor a New Wave Productiont birtokló cseh bejegyzésű Bawaco Invest nevű céget a tavalyi év végén eladták. Az új vásárló az ISDPISA as nevű cseh részvénytársaság lett. Száraz István a 444-nek dokumentumokkal igazolta: a részvénytársaság az ő tulajdonában lévő Dry Production Kft. birtokában van. Ez azt jelenti, hogy az Origo tulajdonosa is teljes egészében Száraz István, vagyis neki adott az Origo felvásárlására többmilliárdos nagyságrendű hitelt az állami MKB Bank.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik