Belföld

A fekete ruhás nővér szerint őt is lehallgatják

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 07. 01. 09:30

"Én nem a rendszer ellensége vagyok, csak a magyar emberekért harcolok.”

Tizenkét órás gigademonstrációt szervez este hattól a Kossuth térre Sándor Mária. A fekete ruhás nővér a Népszavának azt mondja, szerinte lehallgatják, rögzítik beszélgetéseit. Ezt már többször érezte korábban is, de amikor a minap meglátta Vásárhelyi Mária történetét (a szociológus közösségi oldalán számolt be) a lehallgatásáról, összeállt benne a kép. Pedig ő nem a rendszer ellensége, csak a magyarokért harcol.

Azért elképesztő az egész, mert mi nem balhézni megyünk az utcára. Most is, amikor bejelentettem a péntek esti rendezvényt, a rendőrségen azt mondták: Mária, magukat bármikor biztosítjuk, mert önök békés tömeget szerveznek. Tiszta dolgokért küzdünk, a szakmáért, a betegekért harcolunk, és csak azért kell kimennünk a Kossuth térre vagy bárhová, mert nem akarnak velünk tárgyalni az ágazat vezetői, nem akarják elismerni, hogy ami ma a magyar egészségügyben van, az nem mehet tovább.

Az, hogy kitart csak a szakmájából ered. Az egészségügyiek annyi reménytelen helyzetben álltak már ki a betegek mellett, hogy ez a mentalitás mélyen beléjük ivódott.

Mi akkor sem adjuk fel, ha már nincs remény, akkor is újraélesztünk.

Egy éve optimistább volt, akkor még a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) tagjaként tárgyalhattak, egy átmeneti időre a hatalom elfogadta, hogy nem egy érdekvédelmi szervezet van. Azóta Zombor Gábor lemondott, a tudatosan megosztott Független Egészségügyi Szakszervezettel megszakadt a kapcsolatuk,

az új ágazati vezetés pedig ismét csak a kollégák által kifütyült szakszervezeti vezetővel tárgyal.

Azt mondja, azért nincsenek még komoly sikereik, mert az összes magyar munkavállaló fáradt. Nagyon.

Az ország motorjai, a kisemberek örülnek, ha hazaérnek és becsukhatják az ajtót maguk mögött. Ez igaz a kis orvosokra, kis nővérekre is, akik egyik napról a másikra élnek, a másod- és harmad állásaik miatt kimerültek. Ők már nem akarnak munka után szakszervezetest játszani, nem is akarnak belépni egy új szervezetbe.

Ráadásul a tökéletes megfélemlítés is folyamatos a kórházakban, a főnökök is akadályozzák a munkatársaik csatlakozását a megmozdulásokhoz. Azt mondják, jobb lesz, ha csendben maradsz, egyébként kitaszított leszel, mint Sándor Mária.

Meg azt is mondják, hogy vagy elvégzed a háromszoros munkát, vagy nem kell többet bejönni dolgozni. Szerintem elfogadhatatlan, hogy miközben ekkora a nővérhiány az országban, ezzel félemlítik meg az itthon maradottakat, de sajnos minden nap kapok ilyen jelzéseket.

Szomorúnak tartja, hogy azt hallja, néhányan az ő nyilvános szerepléseivel magyarázzák, hogy a kormány megszünteti kórházként a Péterfyt. Nem zárja ki, hogy ez a vezetés büntetése.

Példát statuálnak velük, pedig mindig próbáltak elhatárolódni tőlem.

Szerinte mindenki tudja, mi a baj. Magyarországon nincs biztonságos betegellátás. A helyzet nem a szuperkórházaktól, hanem a több nővértől javulna.

Tisztességes béremeléstől lennének többen, de amit most bejelentettek, az nem old meg semmit, nem tartja itthon a kollégákat és nem mutat előre.

Sándor Mária nagy kérdésnek tartja, hogy a professzorok, kórházigazgatók miért nem állnak ki keményebben a legkisebbekért. Egységesen kellene fellépni, mert a legfelsőbb vezetőket, az igazi döntéshozókat még nem tudta senki meggyőzni. Az államtitkár a gondok orvoslásához kevés, ő nem döntéshozó.

Tehet javaslatot, de Balog Zoltán és Orbán Viktor határoz, velük kell tárgyalni.

A bértárgyalások eredményeit hangsúlyozó kommunikáció hamis. Még nagyobb a megosztottság a béremelés után, nem véletlenül megy velük utcára több egészségügyi szövetség, szakszervezet vezetője. A mostani ellenzék már nem aktív egészségpolitikusai azért tűnnek fel mellette, mert nagyobb a rálátásuk a döntési folyamatokra, új szempontokat tudnak behozni. Egész nyáron dolgoznak, hogy őszre összerakjanak egy emberközpontú egészségügyi programot, ami nem csak a kórházösszevonásokról szól.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.