Belföld

Navracsics példát mutatott Kósának, Kövérnek  

Az uniós biztos jelzi, az értékrendje nem változott.

Az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa nem a belgák ellen, hanem a magyar csapatért szurkolt vasárnap. A Heti Válasznak azt mondja, a magyar válogatott lenyűgöző fejlődését „nem csak mi, magyarok vettük észre”.

A magyarok kiesése után áttér a britek kilépésére az EU-ból. Az szerinte még nem a vég kezdete. A Brexitről szóló döntés nem az Európai Egyesült Államok híveinek kedvez. Ők egyre kevesebben vannak.

Az Európai Parlamentben nagyítóval kell keresni azokat, akik ma is az uniós „szuperállamban” látják a jövőt, úgyhogy mindenki nyugodjon le: ahogy az erőviszonyokat elnézem, az Európai Egyesült Államok tervéből a belátható jövőben nem lesz valóság. (…) Alighanem Guy Verhofstadt, a liberálisok frakcióvezetője a szuperállam híveinek legismertebb képviselője, de jól látható, hogy már saját képviselőcsoportján és pártján belül sem feltétlenül osztja mindenki a nézeteit.

Navracsics Tibor szerint az eurokratákat a Brexitnél sokkal inkább óvatosságra inti a hangulatváltozás, amely megfigyelhető az integráció iránt hagyományosan elkötelezett országokban. Szerinte David Cameron lemondása nem hat komolyabban Magyarország unión belüli erejére, a brit és a magyar álláspont összhangja sokszor ugyanis csak felületi egyezés volt.

Finom leckéztetés?

Nagyon árulkodó, ahogy az Európai Bizottság magyar tagja reagál Kósa Lajos és Kövér László őt ért vádjaira.

Ha Kósa Lajossal vagy Kövér Lászlóval valami bajom van, akkor felhívom őket telefonon; vagyunk olyan viszonyban, hogy így rendezzük a nézeteltérésünket, nem a sajtón keresztül üzengetve. Bízom benne, hogy ez fordított esetben is így működik.

Navracsics tavaly ősszel még úgy érezte, Európa-párti politikusként a magyar jobboldalon nagyjából egyedül maradt. Azóta viszont sokan biztosították róla, elkötelezettek Európa mellett. Mint mondja neki nem romlott meg a viszonya senkivel. Nem ő változott.

Az én mentalitásom és értékrendem ugyanolyan maradt, mint amilyen 2014 ősze előtt volt.

Diplomatikusan beszél az interjúban arról, ahogy a kormányfő most Lázár Jánost és Rogán Antalt versenyezteti a második legerősebb ember pozíciójáért, és arról is, hogy a hírek szerint biztosi kinevezése után kiadták a parancsot, „az írmagját is ki kell irtani a navracsicsizmusnak”. Ezt nem cáfolja, de mivel nem ő adta ki az ukázt, „azt kell erről kérdezni, aki kiadta”.

Navracsics mandátuma 2019-ig szól. Addig uniós biztosi munkájából igyekszik a legtöbbet kihozni, azt pedig nem árulja el, visszatér-e a magyar jobboldal meghatározó szereplői közé.

Azt, hogy mi lesz három év múlva, majd akkor gondolom végig.

Néhány napja Navracsics Tibor a Magyar Nemzetnek azt mondta, a Brexit után nem tart egy esetleges Huxittól (Magyarország kilépésétől – a szerk.), azt hallotta a magyar kormányzat képviselőitől, hogy a brit kilépés nem veszélyeztetheti Magyarország uniós tagságát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik