Belföld

Debrecenben is túlkoros egyetemisták irányítják a hallgatói közéletet

Épp csütörtökön válik meg posztjától a 35 éves HÖK-ös, bár úgy tűnik, békésebben, mint szegedi kollégája.

Egy jogszabály vethet véget annak, hogy több egyetem hallgatói önkormányzatában olyan vezetők vannak, akik akár több mint egy évtizede betöltenek valamilyen tisztséget. Múlt héten a Szegedi Tudományegyetem hallgatói képviseletének elnöke, a 30 éves Török Márk került a figyelem központjába, akinek egyetemi közéleti pályafutása még 2004-ben kezdődött, és 2007 óta csak egyetlen év volt, amikor egy fegyelmi ügy miatt nem ő állt az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat élén.

Török – akit egyébként nem a hallgatók, hanem a kari hallgatói önkormányzatok delegáltjaiból álló választmány erősít meg tisztségében évről évre, szinte mindig ellenszavazat nélkül – már az intézménynek is terhes. Ezt a Magyar Narancs csütörtöki cikkében még az egyetem rektora is megerősítette, a 12 egyetemi kar dékánja pedig nyílt levélben kérte Törököt, hogy távozzon tisztségéből, mert személye a botrányok és a vitatható működés miatt nem vet jó fényt az egyetemre.

Egy törvénymódosítás – amelyre a múlt héten figyelt fel az Átlátszó Oktatás – kimondja, hogy tavaly szeptember 1. óta csak olyan személyeket lehet megválasztani hallgatói önkormányzati tisztségre, aki előtte nem töltött el négy évnél többet a hallgatói képviseletben. Mivel Török Márkot ez után választották meg legutóbb, az egyetem rektora, Szabó Gábor megsemmisítette a HÖK-választás eredményét, amit Török bíróságon akar megtámadni.

Ugyanakkor az Eduline arról ír, hogy nem Török Márk az egyetlen, aki túl régóta tevékenykedik a hallgatói mozgalomban. A Debreceni Egyetem hallgatói önkormányzatának elnöke, Körösparti Péter 1981-ben született, és épp ezen a napon, június 30-án jár le a mandátuma, több mint egy évtized höközés után. Igaz, ő egyetemi évei alatt öt diplomát is szerzett.

Az oktatási portál információi szerint Körösparti békésebben távozhat szegedi kollégájánál, őt ugyanis még a jogszabály hatályba lépése előtt nevezték ki, így kitölthette mandátumát. Nem is tervezi a folytatást, bár azt írják, utódja sem lesz éppen fiatal: a 29 éves Bognár István Ádám veszi át péntektől a debreceni hallgatói önkormányzat vezetését. Ő egyébként a dehir.hu értesülése szerint 2010 óta vesz részt a hallgatói közéletben, vagyis kérdéses, hogy megválasztása nem megy-e szembe a törvény által meghatározott négyéves korláttal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik