Belföld

A magyarok közel kétharmada nem szeretné, hogy kilépjünk az EU-ból

EU-zaszlo(430x286).png (eu-zászló)
EU-zaszlo(430x286).png (eu-zászló)

Egy héttel a Brexit-népszavazás után a felnőtt népesség 60 százalék szerint inkább rossz döntést hoztak a britek Magyarország szempontjából azzal, hogy kilépnének az Európai Unióból.

A magyarok csaknem kétharmada (64 százalék) nem szeretné, ha Magyarország elhagyná az uniót,

derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából.

A megkérdezettek 60 százaléka szerint inkább rossz döntés a Brexit Magyarország szempontjából, 12 százalék szerint inkább jó döntés, míg 28 százalékuk nem tudott válaszolni vagy nem válaszolt.

Közel 60 százalékos vagy afölötti többségben vannak azok, akik magyar szempontból negatívan ítélik meg a britek kilépését.

A Brexitet legkevésbé a Jobbik-tábor tartja aggasztónak, a párt szimpatizánsainak ötöde (23 százalék) szerint, a szigetország szavazói jól döntöttek magyar szemszögből.

Leginkább az LMP és a Demokratikus Koalíció (DK) támogatói nem örültek a Brexitnek, az LMP-tábor 96, míg a DK-hívek 89 százaléka ítéli meg negatívan a kérdést.

A magyarok csaknem kétharmada (64 százalék) nem lépne ki az Európai Unióból. Ebben a Jobbik szavazók a leginkább megosztottak: 39 százalékuk kilépéspárti, míg a tagságot támogató jobbikosok aránya 49 százalék.

A Nézőpont szerint Magyarországon inkább az idősebbek, a 60 év felettiek azok, akik nagyobb arányban (68 százalékban) támogatják az ország uniós tagságát, de a fiatalabbak (18-29 év közöttiek) között is bőven kisebbségben vannak (23 százaléknyian) a kilépéspártiak.

A Nézőpont ezer embert kérdezett meg.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik