Simon-ügy - A volt képviselő előzetes letartóztatásáról dönt a bíróság
Belföld

Ősszel megy bíróságra Simon Gábor

24.hu
24.hu

2016. 06. 29. 07:07

Az ügyészség letöltendő büntetést kér a volt MSZP-s politikusra.

Szeptember 21-én állítják bíróság elé Simon Gábort, az MSZP egykori elnökhelyettesét – értesült a Magyar Idők. A bíró egyelőre csak egy tárgyalási napot határozott meg, a folytatásról azután határoz, hogy az ügyészség ismerteti a vádiratot.

Simon ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emeltek vádat. Letöltendő börtönbüntetés kiszabását indítványozzák ellene. A volt politikus jelenleg lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll.

Az ügyészség azt állapította meg, hogy Simon rövid idő alatt 267 millió forint bevételhez jutott, ami után nem fizetett szja-t és egészségügyi hozzájárulást, ezzel 120 milliós kárt okozott a költségvetésnek. A pénzt egy grazi bankban helyezte el, ott saját vagyonként nyilatkozott róla.

A volt képviselő a kihallgatások során nem nevezte meg a pénz eredetét, de az eljárás során befizetett több mint 128 millió forint adóhátralékot. A főügyészség próbálta feltárni Simon Svájcban tartott vagyonát is, de ő nem járult hozzá ahhoz, hogy a svájci hatóságok erről tájékoztatást adjanak, márpedig az ottani törvények szerint ehhez az érintett hozzájárulására is szükség van.

Korábban a vádemeléskor elhangzott, hogy korlátlan enyhítést tesz lehetővé az, hogy Simon megtérítette a hátralékot, de ez a bíróság mérlegelésén múlik. A vádhatóság szerint az ügy súlya mindenképpen letöltendő büntetést tesz indokolttá.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. október 26.
Peresztegi Imre, a ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgatója, Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke, Görözdi György, MTK Kiemelt Beruházások Projekt Igazgatója és Paár Attila, a West Hungária Bau Kft. ügyvezető igazgatója (b-j) az új Hidegkuti Nándor Stadion építéséről tartott sajtótájékoztatón 2015. október 26-án. Bejelentették, hogy a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a West Hungária Bau Kft. konzorciuma nyerte el a több mint hatmilliárd forintból épülő új stadion tervezésére és kivitelezésére kiírt pályázatot.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.