Belföld

Ősszel megy bíróságra Simon Gábor

Az ügyészség letöltendő büntetést kér a volt MSZP-s politikusra.

Szeptember 21-én állítják bíróság elé Simon Gábort, az MSZP egykori elnökhelyettesét – értesült a Magyar Idők. A bíró egyelőre csak egy tárgyalási napot határozott meg, a folytatásról azután határoz, hogy az ügyészség ismerteti a vádiratot.

Simon ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emeltek vádat. Letöltendő börtönbüntetés kiszabását indítványozzák ellene. A volt politikus jelenleg lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll.

Az ügyészség azt állapította meg, hogy Simon rövid idő alatt 267 millió forint bevételhez jutott, ami után nem fizetett szja-t és egészségügyi hozzájárulást, ezzel 120 milliós kárt okozott a költségvetésnek. A pénzt egy grazi bankban helyezte el, ott saját vagyonként nyilatkozott róla.

A volt képviselő a kihallgatások során nem nevezte meg a pénz eredetét, de az eljárás során befizetett több mint 128 millió forint adóhátralékot. A főügyészség próbálta feltárni Simon Svájcban tartott vagyonát is, de ő nem járult hozzá ahhoz, hogy a svájci hatóságok erről tájékoztatást adjanak, márpedig az ottani törvények szerint ehhez az érintett hozzájárulására is szükség van.

Korábban a vádemeléskor elhangzott, hogy korlátlan enyhítést tesz lehetővé az, hogy Simon megtérítette a hátralékot, de ez a bíróság mérlegelésén múlik. A vádhatóság szerint az ügy súlya mindenképpen letöltendő büntetést tesz indokolttá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik