AppleMark
Belföld

Nem álom a kétmillió feletti nyugdíj Magyarországon

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 06. 29. 11:40

A kormányt ez nem zavarja.

Korózs Lajos MSZP-s politikus kérdezett, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) államtitkára válaszolt. Az ellenzéki képviselő arra várt választ, a kormányt nem zavarja-e, hogy

egyesek milliós nyugdíjakat kapnak, miközben több százezren alig pár tízezer forintot?.

Balog Zoltán emberminiszter megbízásából válaszolt államtitkára. Éspedig azt, hogy az illetékesek folyamatosan figyelik, elemzik a nyugdíj-megállapítási folyamatokat. A járulékplafon eltörlése óta megállapított öregségi nyugdíjak mintegy 0,4 százaléka lett havi 350 ezer forint feletti. A magas ellátási összegek nagy többségénél (60-65 százalék) egyértelműen a hosszú szolgálati idő, a korhatár feletti továbbdolgozás játszott szerepet és nem a járulékplafon eltörlése.

A kormány folyamatosan vizsgálja a Nyugdíjbiztosítási Alap egyensúlyát. Rétvári államtitkár szerint a járulékplafon megszüntetésének kiadási hatása nem veszélyeztet egyensúlyi célokat.

2016. június 1-jén egy fő részesült kétmillió forint feletti nyugellátásban.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszernek azt a keresetet kell pótolnia, amely alapján a biztosított aktív életszakaszában nyugdíjjárulékot fizetett. A nyugellátás összege a járulék alapjául szolgáló keresetektől és az elért szolgálati időtől függ, vagyis az aktív életút eredménye. A nyugdíjak közötti különbségek a keresetek közötti különbségek következményei.

Az államtitkár szerint a nyugdíjak közötti különbségek helyességét feszegetni nem érdemes, mert piacgazdasági törvényszerűség, hogy egyesek keresete — képzettség, teljesítmény, munkakör, beosztás és egy sor egyéb tényező függvényében — is jelentősen eltérő lehet.

Márpedig történelmi tapasztalatainkból mindannyian tudjuk, mennyire voltak sikeresek és életképesek azok a rendszerek, ahol az említett tényezőket a jövedelmek alakításánál kevéssé vagy egyáltalán nem vették figyelembe. Csak remélni tudom tehát, hogy az Ön kérdésfeltevését nem az ilyen típusú rendszerek iránti nosztalgia motiválta.

Az államtitkár a történelmi visszatekintés után azt írta, hogy az elmúlt években, éves átlagban mindössze 100 fő részére állapítottak meg 28 500 forint összegben öregségi nyugdíjat.

A nyugdíjminimum összegének emelése nem a nyugdíjrendszerben, hanem az annak összegéhez kapcsolódó más ellátórendszerekben okozna feszültséget.

Rétvári Bence válaszából egyébként nemcsak az derült ki, hogy a milliós nyugdíjak nem zavarják a kormányt, hanem az is, hogy a kétmillió feletti nyugdíj új adat lehet. Az államtitkár korábban az április végi adatok alapján azt írta, 43 fő kap 500 ezer és egymillió forint közötti öregségi nyugdíjat. 1 és 2 millió forint közöttit két főnek folyósítanak.

Ennél magasabb nem került megállapításra, vagyis 2, 3, 4, és 5 millió forintos nyugdíj nincs.

Kiszámíthatóbb és érezhetően jobb a nyugdíjasok helyzete most, mint hat éve volt. Ezt már sajtótájékoztatóján mondta Rétvári. A nyugdíjak összegszerűen 21,1 százalékkal magasabbak most, mint hat éve, az elmúlt időszakban a forint értékállóságának és az alacsony inflációnak az egyik legnagyobb nyertesei a nyugdíjasok voltak – tette hozzá.

Az államtitkár szerint a nyugdíjak értékállóságára és értéknövekedésére a kormány a garancia, hiszen míg a szocialisták idején egyhavi nyugdíjjal csökkentették a juttatást, elvették a 13. havi nyugdíjat, addig azt többszörösen kompenzálta a kabinet a hatéves kormányzása alatt. Az államtitkár szólt arról is, hogy jövőre az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése a rezsicsökkentéssel együtt szintén kedvezően érinti a nyugdíjasokat.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.