Belföld

Ligetvédő: “Folyamatosan osztottak, hogy végem van, hónapokra kivonnak a forgalomból”

Kedden a Nyírő Gyula Kórház pszichiátriai osztályára szállították a Ligetvédők egyik vezéralakját. A Közlekedési Múzeum tetején tiltakozott a Liget tervezett beépítése ellen. Komáromy Gergelyt, a Riddim Colony nevű zenekar frontemberét szerdán reggel 18 óra benntartás után engedték el, de ha minden jól megy, rövidesen visszatér: nemcsak a Ligetbe, hanem a Nyírőbe is, mivel a kórház igazgatója meghívta zenélni a betegekhez. Villáminterjú.

Mi történt tegnap a kémény tetején? Sokáig alkudoztál a rendőrökkel, aztán azt lehetett látni, hogy miután önként lemásztál, betuszkoltak egy mentőautóba bilincsben és elvittek.

Mielőtt lejöttem, elmondtam a rendőröknek, hogy jól vagyok, önkéntesen vagyok itt, tiszta a tudatom, nincs öngyilkossági szándékom és lejövök. Csak azt mondtam, hogy várjanak egy picit, mert nem találom a kulcsot, amivel odaláncoltam magam. Erről egyébként még egy videót is csináltam ott fenn, ahogy internethez jutok, ki is teszem a Facebookra. Még azt is mondtam nekik, hogy nem kell tűzoltóautó meg mentő, ne költsük feleslegesen az adófizetők pénzét, önként lejövök. Mire odaért a tűzoltó kosara, meg is lett a kulcs egyébként.

És mi volt a reakció?

Az, hogy miután önként lemásztam, és előzőleg arról biztosítottak, hogy nem lesz probléma, azonnal letepertek és olyan szorosra bilincseltek, hogy véraláfutásos lett a csuklóm.

Aztán levittek.

Igen, de nagyon durván fenyegetve, először bevittek az épületbe, ott kicsit ücsörögtünk, közben pedig folyamatosan osztottak, hogy nekem végem van, begyógyszereznek, visznek pszichiátriára, szétinjekcióznak, hónapokra kivonnak a forgalomból és nekem annyi.

Ezt kik mondták?

A rendőrök. Szóval azért egy kicsit aggódtam. De nyugodt maradtam. Ahogyan a mentőben is nyugodt voltam, nem kiabáltam, csak ültem megbilincselve és beszíjazva.

Akkor a mentőben nem kaptál gyógyszert.

Két mentős és két rendőr volt velem, de semmilyen okuk nem volt rá, hogy esetleg benyugtatózzanak. De hát csak mi öten voltunk a mentőben, szóval bármi történhetett volna. A Nyírő előtt ugyanúgy, ahogy betettek, kirángattak a mentőből, bent vizeletmintát kellett adnom és vért is akartak venni, de vallási okokra hivatkozva ezt elutasítottam. Ezek után kerültem egy orvos elé, akin látszott, hogy megdöbbent azon, miért hoztak be.

Fotó: Kauffmann Balázs
Fotó: Kaufmann Balázs

Kiderült, hogy miért oda vittek be?

Rám akarták varrni, hogy öngyilkos akartam lenni és még napszúrásom is van, szóval ön- és közveszélyes vagyok, ezért kell a pszichiátria meg a zártosztály. A dokin látszott, hogy nem is érti, mi ez az egész. Hogy ezért hoztak engem ide?! De nyilván a rendőrökkel nem nagyon vitatkozott.

Akkor, mint a filmeken, jött a nővér és a slag?

Elvették mindenemet, szabályos leltárral, valóban egy nővér jelenlétében kellett zuhanyoznom, aztán be a kórházi pizsamába és betettek egy gyógyszer- és alkoholfüggő srác mellé. Ez délután öt körül történt és nagyjából másnap 11-ig voltam bent.

És addig kaptál bármilyen kezelést?

Nem. Jógáztam az alkohol-, és gyógyszerfüggő sráccal. Meg meditáltunk, beszélgettünk kvantumfizikáról, filozófiáról.

Vizsgálat volt?

Este bejött egy doki, de akkor éppen jógáztunk a sráccal. Néztek, hogy itt mi történik. A reggeli viziten meg már a kórházigazgató jött, aki ahogy meghallotta a sztorim, az volt az első szava, hogy jöhetnék segíteni a Nyírőbe. Persze tudom, hogy kicsit viccből mondta, de nekem ez az életem, hogy önkéntesen segítsek, hogy jobb legyen a világ.

Reggae az ápoltaknak?

Igen. Miután minden papírmunkával végeztünk, ez egyébként 3 óra volt körülbelül, felmentem hozzá és megegyeztünk, hogy első körben adunk egy ingyen koncertet a kórházban a betegeknek.

És mi lesz a büntetésed?

Ha jól értem, akkor két szabálysértési eljárás indult ellenem. Az egyik, hogy a kordon előtt ültem és az szabálysértés, miközben bárhonnan oda lehetett menni, nem volt semmilyen korlátozás. Ha jól értem, akkor a másik rendőri intézkedésnek való ellenszegülés, amit azért nem értek, mert önként jöttem le a tetőről, és ezután bilincseltek meg.

Azt még nem mondtad, hogy mi a diagnózis? Mi van a zárójelentéseden?

Az, hogy normális vagyok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik