Belföld

Szentendre nem nézi jó szemmel az antiszemita feliratokat

Tatbanyai-turul-szobor(430x286).png (turul, turulszobor, )
Tatbanyai-turul-szobor(430x286).png (turul, turulszobor, )

Akit zavar a Turul szobor, költözzön Izraelbe! Magyarország a mi hazánk! Isten, áldd meg a magyart!” – ez az antiszemita felirat állt azon az engedély nélkül felállított szobortalapzaton szombat reggel, amit egy, a szentendrei szélsőjobbhoz köthető csoport húzott fel pénteken a Szentendrei út és a Sztaravodai út kereszteződésében, írja a Magyar Narancs.

A történet régóta húzódik a Szentendrei Konzervatív Kör régóta szeretne egy turulszobrot a városban, amire hosszú idő után a fideszes városvezetés rábólintott.

Aztán  a szükséges engedély nélkül múlt pénteken neki is álltak a kijelölt közterületen alapozni.

Horváth Balázs, az Eleven Emlékmű csoportjának aktivistája a lapnak elmondta: már múlt szerdán volt egy akciójuk annak érdekében, hogy megállítsák az építkezést megkezdését, de ez nem volt elég. Így amikor pénteken megérkezett a helyszínre, úgy döntött, blokkolja az építkezést, így felmászott az addigra valamelyest felépített talapzatra, mire az építők lökdösni kezdték.

Az engedély nélkül felhúzott talapzat egyelőre ott maradt.

Verseghi-Nagy Miklós polgármester Facebook-bejegyzésében ezt írta:

Szentendre Város Önkormányzata és a magam nevében határozottan tiltakozom a város közterületén megjelent antiszemita feliratok ellen. A gyalázkodó, kirekesztő magatartást minden formájában elítélem, és mélységes együttérzésemet fejezem ki az érintetteknek.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik