Belföld

“Mindenki legyen okos és ügyes, de az nem vita tárgya, lesz-e Múzeumi Negyed!”

Március közepe óta zajlik a háború a Városligetben. A Kertem nevű szórakozóhely területének elfoglalása és a fakivágások felfüggesztése egyelőre részsikernek bizonyult. Kedden a Liget Zrt., illetve az általuk megbízott alvállalkozók egy másik helyszínen, a Közlekedési Múzeumnál csaptak össze. Sághi Attila, a Liget Zrt. műszaki igazgatója a 24.hu-nak elmondta, ha folytatódnak a tüntetések a Városligetben, akkor "a műszakiaknak kevesebb dolguk lesz, a jogászoknak meg több", a Múzeum Negyed azonban ettől függetlenül biztosan megépül.

20 napja, amikor tulajdonképpen népünnepély közepette elszállították a Közlekedési Múzeum elől a híres 424-es gőzmozdonyt, úgy tűnt, hogy bár a tiltakozók az egész Liget-projektet fúrják, Vitézy Dávid múzeumának kiürítését nem akadályozzák. Akkor az 1924-ben elsőként gyártott gőzöst és a hozzá kapcsolódó szénszállító kocsit a múzeum épületének újjáépítése miatt ideiglenesen vitték át a Vasúttörténeti Parkba. A Liget Zrt. most is arra számított, hogy simán kivihetnek néhány dolgot a múzeumból, de nem várt akadályba ütköztek.

Vasárnap alig ért véget a magyar–belga mérkőzés, két tucat kopasz jelent meg a Közlekedési Múzeumnál, és kordonokkal vonták körbe az épületet.

Erre válaszul kedden délelőtt, 11 óra körül a Ligetvédők egy nagyjából 45 fős csoportja betört a Közlekedési Múzeum körbekordonozott területére, egyikük felmászott az épület tetejére, többek a berácsozott ablakokra. Hamarosan megérkeztek a rendőrök is, de egy ideig nem sok minden történt. Volt némi dulakodás és egyre nagyobb lett a tömeg. Kaufmann Balázs kollégánk végig élőben követte az eseményeket.

Nem, nem, soha

Várnai László, a Civil Zugló Egyesület elnöke, zuglói önkormányzati képviselő a 24.hu-nak azt mondta, hogy hivatalosan bejelentett demonstráció van a területen, amit a Városliget Zrt. egyszerűen figyelmen kívül hagyott. Szerinte tudomásul kellene vennie a Liget Zrt.-nek, hogy az emberek 75 százaléka nem akarja ezt a beruházást. Ő még az egyenruhások megérkezése előtt arra számított, hogy maximum felírják a tüntetők adatait, de mást a rendőrök nem tehetnek.

Nem neki lett igaza

Alig másfél órával később 60 készenléti rendőr sietett a biztonsági őrök segítségére. A tiltakozókat felszólították, hogy hagyják el a helyszínt, hiszen a bontást végző cégnek van engedélye.

A tüntetés felszámolásáról készült videónkat, itt nézheti meg!

Megjelent a helyszínen Szabó Rebeka, Zugló alpolgármestere is, aki azt mondta tudósítónknak, hogy a zuglói önkormányzatnak tudomása van arról, hogy építési engedély van a területre, de nem ismerik részletiben a terveket. Attól tartanak, hogy a föld alatt lesz egy jó része az épületnek, és keletkezik majd egy értelmetlen gödör, ami hatással lehet az egész ligetre. Szabó hozzátette, a kerület jogilag nem segíthet a Városliget megmentésében, mert az a fővároshoz tartozik.

Szabó Rebeka Fotó: Kauffmann Balázs
Szabó Rebeka
Fotó: Kauffmann Balázs

Később Szabó Rebekát is elvezették a készenlétiek a helyszínről, amikor finoman, de határozottan elkezdték kiszorítani a Ligetvédőket a Közlekedési Múzeum előtti részről. Ahol nem volt kordon, ott a testükkel pótolták a hézagokat a rendőrök. De megjelent a helyszínen Illés Zoltán korábbi környezetvédelmi államtitkár is, aki márciusban komoly szóváltásba keveredett a ligetben egy rendőrrel, akinek egyszerűen lekiabálta a sapkáját.

Csúszásban vannak

Sághi Attila, a Liget Zrt. műszaki igazgatója a 24.hu-nak azt mondta, ők átadták a területet egy a szállítást és bontást végző cégnek, amely maga bízott meg egy őrző-védő céget a helyszín biztosításával. Sághi hozzátette, hogy úgynevezett eredménykötelmes szerződést kötöttek a bontó céggel, akiknek már rég dolgoznia kellene. Sőt, hétfő reggel már nehézgépekkel kellett volna mozgatni műtárgyakat, és ma is ennek kellett volna történnie, ha a ligetvédők nem akadályozták volna a munkát. Szerinte furcsa, hogy amikor a híres 424-es gőzmozdonyt szállították el, akkor semmilyen megmozdulás nem történt, most pedig, amikor hasonló műtárgyakat vittek volna el, ekkora a tiltakozás.

Elmondta, nemcsak a ligetvédők miatt, egyébként is le vannak maradva a határidőhöz képest, mert megcsúsztak a tervezéssel is. De ez csúszás nem számottevő.

A műszaki igazgató szerint nem igaz, hogy a liget ezen részén, demonstráció lenne bejelentve szeptemberig. Valóban van bejelentett demonstráció a ligetben, de nem a Közlekedési Múzeumnál.

Fotó: Kauffmann Balázs
Fotó: Kauffmann Balázs

A Liget Zrt. szakembere hozzátette, azt kéri a tiltakozóktól, hogy mindenki jogszerűen fejezze ki a véleményét, illetve ha olyan véleménye van, amiről lehet tárgyalni, akkor keresse meg őket. Persze, az nem lehet vita tárgya, hogy lesz-e ligetben Múzeumi Negyed.

Arra a kérdésre, hogy mit csinál a cég, ha a civilek a projekt minden helyszínére demonstrációt jelentenének be, Sághi Attila azt mondta, hogy

mindenki legyen olyan okos és ügyes, amilyen csak lehet. Ha bejelentik ezeket, és így jogszerűek, akkor ennek megfelelően viselkednek majd. Ez egy társadalmi kérdés. Ha a társadalom jogszerű akadályt állít egy másik jogszerűen végzett beruházás ellen, akkor a műszakiaknak kevesebb dolguk lesz, a jogászoknak meg több.

“Folytatjuk a kiürítés és a bontást”

A Közlekedési Múzeum régi, elavult épületének bontása elkerülhetetlen az új, kisebb területet elfoglaló, a föld alatt bővülő múzeum megépítéséhez és az aszfaltozott parkoló megszüntetése révén a zöldfelületek növeléséhez. Ezen munkák elvégezhetősége érdekében a Városliget Zrt. alvállalkozója jogszerűen, és az ilyenkor elvárható gondossággal zárta körbe a területet. A tiltakozók a mai akcióval egy nemzeti közgyűjtemény műtárgyait veszélyeztették. (…) A Közlekedési Múzeum régi épületének lebontásának semmilyen negatív környezetvédelmi vonatkozása nincs, a tiltakozás egyértelműen és kizárólag politikai motivációjú.

Ma a Rendőrség jogszerű fellépéssel a rendet helyreállította, a munkák folytatódhatnak. A Városliget Zrt. továbbra is elkötelezett Budapest szebb sorsra méltó közparkjának megújítása és a zöldfelületek bővítése mellett, ennek érdekében pedig folytatjuk a Közlekedési Múzeum elavult épületének kiürítését és bontását.

– írta közleményében a Városliget Zrt.

Olvasói sztorik