Belföld

Szijjártó szerint az EU-nak is le kell vonnia a személyi következményeket

A magyar külügyminiszter úgy véli, hogy a Brexit után a kudarchoz vezető politikát akarják még jobban aktivizálni.

Szijjártó Péter teljesen legitimnek tartja azokat a felvetéseket, amelyek szerint az uniós intézményeknek személyi konzekvenciákat kell levonniuk a brit népszavazás után. A referendum eredményét kudarcként értékelte a külügyminiszter, aki rámutatott: a brit kormány már meghozta a személyi felelősségre vonatkozó következtetéseket, ezt viszont az Európai Unió intézményei mindeddig nem tették meg.

A miniszter komoly problémának nevezte, hogy a brit kilépés „nem abba az irányba indította el az európai vezetők gondolkodását, hogy mit kellene megváltoztatni”. Helytelen és tévedésen alapuló iránynak nevezte, hogy az európai intézmények a népszavazás után „a korábbi kudarchoz vezető politikát akarják még inkább aktivizálni”.

Szijjártó Varsóban vett részt a lengyel külügyminiszter által kezdeményezett tanácskozáson, ahová azokat a tagállami külügyminisztereket hívták meg, akik nem vettek részt a hat alapító tagállam szombati berlini külügyminiszteri megbeszélésén. Erre Szijjártón kívül a bolgár, görög és a román külügyminiszter vett részt, valamint a brit külügyminisztérium európai ügyekért felelős államtitkára, illetve Ausztria, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia külügyi államtitkárai és hivatalnokai. Szijjártó elmondta: a résztvevők közül senki nem akar távozni az EU-ból, és nagyon fontos, hogy minél többet konzultáljanak ebben a helyzetben, amikor az EU járatlan útra lép. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik