Belföld

Navracsics: nem rántja magával Magyarországot a Brexit

Az uniós biztos ezt hallotta magyar kormánykörökből.

 

Navracsics Tibor a Magyar Nemzetnek azt mondta, a Brexit után jogilag az sem zárható ki, hogy az októberben felálló brit kormány akár újra felvételét kérje az EU-ba. Ez az elvi lehetőség nemcsak a jelenlegi társadalmi nyomástól, hanem az új kabinet összetételétől is nagyban függ majd – tette hozzá. Az uniós biztos nem tart egy esetleges Huxittól (Magyarország kilépésétől – a szerk.)

Azt hallottam a magyar kormányzat képviselőitől, hogy a brit kilépés nem veszélyeztetheti Magyarország uniós tagságát.

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor órákkal a brit népszavazás eredményének kihirdetése után már egy szintre helyezte a Brexitet és az őszi magyar kvótareferendumot, Navracsics Tibor annyit mondott,

ki fog éleződni a vita a kérdésben.

Uniós biztosunkat nem lepte meg a brit referendum eredménye. Szerinte azért állt a kilépés mellé a szavazók 52 százaléka, mert érzelmi kérdéssé vált az ügy.

Az egyik a haza feletti ellenőrzés visszaszerzésének, a másik a politikai elittel szembeni ellenállásnak a kérdése volt.

Navracsics Tibor informálisan több kollégájával – köztük a távozó brit biztossal – is egyeztetett a Brexit utáni helyzetről, amely kiemelt téma lesz az uniós biztosok hétfői kollégiumi ülésén is. Azt mondta: a portfólióját (amelynek jelentős része kapcsolódik az oktatáshoz) érintő 2019–20-ig futó programok sorsa is nagyban függ a kilépési tárgyalások megállapodásaitól, amelyeken eldől a 2017-es soros brit elnökség ügye is.

A józan ész azt diktálná, hogy a kilépés mellett döntő Nagy-Britannia helyett a következő tagállam vegye át az elnöki posztot.

Most a legfőbb feladat az EU stabilitásának megőrzése. Ehhez reformok is kellenek.

Egyre erősebb törekvések vannak az uniós reformokkal kapcsolatban, és ezek tovább fognak erősödni.

Navracsics szerint az EU széthullásáról szóló viták a következő hónapokban csúcsosodhatnak ki. A stabilizáció megteremtése, a dominóhatás elkerülése érdekében szólította fel több uniós szervezet a kilépési tárgyalások minél gyorsabb megkezdésére a brit kormányt.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik