Belföld

Erősen ajánlott a védőoltás az olimpiára utazóknak

Magas hatóanyagtartalmú szúnyogriasztóra, ágyra akasztható szúnyoghálóra is szükség lehet.

Aki elutazik az olimpiára, annak a sárgaláz elleni oltást mindenképpen ajánlom – mondta az Origónak a Tisztiorvosi Hivatal volt járványügyi főosztályvezetője, aki jelenleg a kecskeméti Bagoly Egészségház és Nemzetközi Oltóközpontban dolgozik. Az olimpia helyszínén nincs ugyan járvány, de Brazília más részein lehet – jelentette ki Ócsai Lajos, aki a hepatitis A, a tetanusz és a hastífusz elleni védőoltás beadatását is javasolja. A tetanusz védőoltást természetesen Brazíliában is fel lehet venni, ha ott történik valami baj, de csak horribilis összegért – mondta a szakember.

Az oltásokat legalább két héttel az utazás előtt be kell adatni, a védettség kialakulásához ennyi időre van szükség. Brazíliában különösen a szúnyogok által terjesztett fertőzésekre kell figyelni. A Zika-vírus gyakorlatilag lábon kihordható, kötőhártya-gyulladással járó enyhe influenzaszerű betegség, de ha valaki terhes, a magzatnál fejlődési rendellenességet okozhat. A férfiak a gyógyulás után még egy hónapon át megfertőzhetik a partnerüket szexuális úton.

Azok a szúnyogriasztók hatékonyak hosszú távon, amelyeknek legalább 25 százalék a hatóanyag-tartalmuk, ezek garantálják, hogy egy nyolcórás alvás alatt távol tartják a rovarokat. Ágyra akasztható szúnyoghálót is javasolt Ócsai. A Zikán kívül dengue-lázat is terjesztenek a szúnyogok Brazíliában, amit túlél ugyan az ember, de iszonyatos csontfájdalmakkal jár. Az édesvízi fürdőzés tilos a trópusi országokban, kizárólag a szállodai szobában való zuhanyzás biztonságos – jelentette ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik