Belföld

Bíróság előtt 17 hónapos csecsemőt és nagymamáját Tiszaújvárosban halálra gázoló lengyel sofőr

Megkezdődött a Tiszaújvárosi Járásbíróságon hétfőn annak a lengyel kamionsofőrnek a pere, aki tavaly szeptemberben halálra gázolt egy babakocsiban ülő 17 hónapos gyermeket és nagymamáját a településen. A járművezetőt halálos közúti baleset gondatlan okozásával vádolják.

A tárgyalás iratismertetéssel, valamint a vádlott és a balesetet épségben túlélő anya meghallgatásával kezdődött. A baleset tavaly szeptember 14-én történt Tiszaújvárosban, egy kijelölt gyalogátkelőhelyen. A vádirat szerint a vádlott jobbra kanyarodás során nem adott elsőbbséget a kijelölt átkelőhelyen egymás mellett haladó gyalogosoknak, és a járműszerelvény jobb első sarokrészével elsodorta a babakocsiban lévő gyermeket és nagymamáját. Mindketten a helyszínen meghaltak.

Az esetet felidézve a könnyeivel küszködő anya tanúkénti meghallgatásán elmondta: bevásárolni indultak a közeli áruházba, a zebrán áthaladásukat semmi nem akadályozta, bár messzebbről egy lassan haladó kamion közeledett. Már az úttest felén áthaladtak, amikor a pótkocsis teherautó odaért. Ő – mivel egy méterrel anyja és kislánya előtt haladt – még át tudott ugrani az előtte mintegy egy méterre lévő járdára, hátrafordulva látta meg, mi történt, és “üvöltött fel” kétségbeesetten.

A 49 éves lengyel vállalkozó mindenekelőtt sajnálatát, együttérzését fejezte ki a családnak, és elismerte felelősségét.
Ugyanakkor arra nem tudott magyarázatot adni, miképp történhetett a baleset. Azt mondta, valószínűleg a 22 tonna műtrágyát szállító járműszerelvény holtterében voltak a gyalogosok, nem vette őket észre, egy hatalmas kiabálásra állt meg, és akkor tapasztalta döbbenten a történteket.

Hozzátette, hogy ha látta volna a gyalogosokat, természetesen megállt volna, és megjegyezve: azóta is számtalanszor lepergett előtte az eset, de továbbra sem emlékszik arra, hogy gyalogost a baleset előtt látott volna.

A tárgyalást vezető Adámy Tibor bíró további szakértők meghallgatását rendelte el, a tárgyalás ősszel folytatódik a Tiszaújvárosi Járásbíróságon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik