Belföld

Orbán: Magyarország a rendet képviseli a rendetlenné váló Európában

Magyarország ma a rendet képviseli az egyre inkább rendetlenné váló Európában - mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Rendészettudományi Kara és Katasztrófavédelmi Intézete tisztavatási ünnepségén, a budai Várban.

A kormányfő szerint Európa számos vezetője nem vállalja a küzdelmet az újkori népvándorlás, a beözönlő törvénytelen és törvénysértő migránsáradattal szemben. Az eredmény a közbiztonság hanyatlása, fenyegető erőszak és általános elégedetlenség – mondta, kijelentve ugyanakkor,  Magyarország éppen az ellenkező irányba indult el, az elmúlt években magyarok milliói kapták vissza abba vetett hitüket, hogy az ország élhető, biztonságos hely. Úgy látja, “a mai rendetlen Európa” képtelen megoldásokat találni a határokat “ostromló” illegális migránsok, a virágzó embercsempészet és a terrorizmus jelentette kihívásokra.

Márpedig a jövőben azok az országok lesznek előnyös helyzetben, amelyek rendezettek maradnak, biztosítani tudják a biztonságot, törvényességet – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök, aki szerint rend nélkül nincs gazdasági növekedés, nincsenek beruházások és “nincsen jó élet”.

Minél inkább sikerül önöknek megőrizni a rendet és a rendezettséget Magyarországon, annál nagyobb mértékben javul majd hazánk pozíciója a nemzetek versenyfutásában

– szólt a hallgatókhoz.

Brexit: a britek “nem kérnek többé a kioktatásból”

Orbán Viktor kitért a brit EU-népszavazásra is – amelyen a kilépéspártiak győztek -, amit úgy kommentált: az Egyesült Királyság polgárai úgy döntöttek, ismét saját kezükbe veszik sorsuk irányítását, “nem kérnek többé a kioktatásból”, elegük lett a bizonytalanságból, a bénultságból, “a tettek nélküli szóözönből” és abból, hogy lassan nem érezhették otthon magukat Európában.

A miniszterelnök arra számít, hogy az EU most gyorsan meg fog változni, “újra kell és újra is fogjuk gombolni az európai kabátot”. A sakkból kölcsönzött példával élve úgy fogalmazott: “ha leveszünk egy figurát, az egész játék megváltozik, és ha egy tisztet veszünk le – márpedig az Egyesült Királyság tiszt az európai politikában -, akkor mindent újra kell gondolni”. Orbán Viktor beszédében köszönetet mondott a hallgatók szüleinek és tanárainak, a végzősökhöz szólva pedig azt hangsúlyozta:

önök a hazát szolgálják, és ez nem munkahely, nem állás, hanem hivatás, aki pedig a haza hívó szavának engedelmeskedik, bátor ember.

A miniszterelnök méltatta a magyar egyenruhások munkáját, akik “az elmúlt években nagyszerű teljesítményt nyújtottak”. 2010-ben még az volt a cél – folytatta -, hogy Magyarországon az egyenruha ne félelmet, hanem tiszteletet keltsen a becsületes emberekben, ma viszont

már ott tartunk, hogy a tisztelet mellé a köszönet és a hála érzése is társul.

A bűnüldöző és rendészeti szervek munkájának eredményeként Magyarország elérte, hogy tartós rend legyen az országban – jelentette ki a kormányfő. Végül arról biztosította a végzősöket, a kormány célja, hogy a munkájuk szép hivatás és egyben kifizetődő és biztos jövőt nyújtó életpálya is legyen.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik