Belföld

Hőség, jégeső, felhőszakadás: minden megyére figyelmeztetést adtak ki

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (MET) előrejelzése szerint vasárnap az ország középső és keleti részén is egyre nagyobb területen erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és mind többfelé alakul ki zápor, zivatar, helyenként jégeső, felhőszakadás is várható. Keleten a változó irányú, a Dunántúlon az északira, északnyugatira forduló szél megélénkül, helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos széllökésekre is számítani kell. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Nyugat-Dunántúlon 26 fok körül alakul, keletebbre jellemezően 28, 34 fok várható. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő.

Figyelmeztetés: felhőszakadás, viharos szél, jégeső

Vasárnap kora reggel főként a középső-északi országrészben (Pest megye és környezete), illetve az Északi-középhegységben helyenként intenzívebb zivatarok kialakulhatnak. A zivatarokhoz viharos (60-70, esetleg 70-90 km/h-s) szél, néhol rövid idő alatt 20-30 mm csapadék, jégeső (esetleg 2 cm-nél nagyobb átmérő) társulhat.

Napközben a nyugat felől közeledő hidegfront előtt, majd a fronton több hullámban zivatarok alakulnak ki, amelyekhez elsősorban felhőszakadás (> 30 mm), erős vagy viharos szél (50-70, esetleg > 80 km/h) és jégeső (jégméret akár 2 cm körül) társulhat. A zivatarok nagyobb számban a középső országrészben, a Dunántúl keleti felén, illetve az Északi-középhegységben valószínűek.

A középhőmérséklet a Dunántúl legnagyobb részén már 25 fok alatt marad, a Dunától keletre viszont még több helyen 25-27 fok között lehet.

A MET vasárnapra heves zivatar, hőség és felhőszakadás miatt Pest, Bács-Kinskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg ás Jász-Nagykun-Szolnok megyékre, heves zivatar és felhgőszakadás miatt Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrás, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyékre adott ki figyemeztetést.

Az aktuális időjárásért keresd a kiderul.hu-t vagy kövesd a Facebookon.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik