Belföld

Százmillárdból fejlesztenék Ferihegyet

Már elérhető az a rendelettervezet, aminek elfogadása esetén a vecsési ingatlanfejlesztési beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítják – írja a Magyar Idők. A leírt terület, az úgynevezett ferihegyi táblán keresztülhalad a tervezett vasúti hurok, ami összeköti majd a repülőtér utasterminálját a Budapest-Cegléd vasútvonallal. Ezen kívül itt valósulhat meg minden más, a repteret érintő fejlesztés is.

A hatásvizsgálat szerint a tulajdonosoknak 337 milliót kell kifizetniük földvédelmi járulékként a terület mezőgazdasági művelésből való kivételéből. Az előkészítő szakaszban a földtulajdonosok 347 millió forintnyi illetéket fizettek be a központi költségvetésbe.

Az előzetes számítások szerint a területen megvalósítható beruhás értéke 150-200 milliárd forint, mivel biztosan itt haladna a vasúti fejlesztés, aminek értéke önmagában több tízmilliárd forint.

Az elképzelések szerint a vasúti fejlesztéseken kívül a területen helyet kapna még

  • hotel,
  • raktárbázis és
  • logisztikai központ is.

A kormány tavaly augusztusban nyilvánította nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedési beruházássá a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér vasúti összeköttetésének megépítését. Így a beruházás közlekedési nagy projekt lett, amit főként uniós forrásból finanszíroznak.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik