Belföld

Orbán: a népvándorlás vezetett a Brexithez

A miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel arról beszélt, hogy a Brexit végeredményéhez a népvándorlás vezetett. Orbán Viktor szerint minden nemzetnek joga van döntenie saját sorsáról, tiszteletben kell tartani a britek döntését. Mint mondta, annyiban nem meglepő a népszavazás végeredménye, hogy  Európában már hónapokkal ezelőtt mérlegelték a lehetséges forgatókönyveket.

Elemezni kell, mi vezetett Nagy-Britannia kilépéséhez – mondta a miniszterelnök, aki a döntés hátterében a népvándorlást említette. Orbán Viktor az Angliában dolgozó magyarokról nem akart beszélni, mivel jelenleg semmi sem biztos helyzetükkel kapcsolatban, arra a kérdésre pedig, hogy le kell-e mondania David Cameronnak azt mondta: ez a britek dolga.

Spéder: nincs szó bizalomvesztésről

Megkérdezték a Spéder Zoltán milliárdos válllakozóról is. Mint mondta, miniszterelnökként nem feladata személyi ügyekkel foglalkozni és – a korábbi sajtóhírekkel ellentétben – nem arról van szó, hogy megingott volna bizalma az FHB-vezérben. A hvg.hu cikke szerint Orbán Viktor úgy látja: a Spéder Zoltán tulajdonában álló FHB Bank és a takarékszövetkezetek érintő konfliktus, valamint a takarékszövetkezetek újjászervezése két külön ügy.

A takarékszövetkezetek ügyét mindig is kiemelten kezelte a kabinet, mivel a rendszer tulajdonosai egyszerű polgárok – közölte, felidézve, “a bajok mértéke olyan erejű volt”, hogy a kormánynak újjá kellett szerveznie a takarékszövetkezeti rendszert, ami szép szakmai teljesítmény volt. Az újjászervezésre a költségvetésből 130-140 milliárd forintot tettek.

“A szerencsétlenséget az okozza” – folytatta -, hogy ez a pozitív folyamat “összeépült” egy másik üggyel, a postánál, az FHB-nél történtekkel, és itt jön be az “említett banktulajdonos neve” is. “Mindenfajta kétségek és kételyek merültek fel”, ezeknek a tisztázása zajlik jelen pillanatban szabályos, rendőrségi eljárás keretében – közölte.

Nem kérdezte meg Rogánt

Szóba került Portik Tamás meghallgatása is, Orbán Viktor azt mondta: nem foglalkozik azzal, hogy mit állítottak Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterről,

mivel Portik Tamás egy bűnöző. 

Ezért nem kérdezte meg Rogán Antalt arról, hogy Portik szerint 10 millió forintnyi eurót adott át neki egy belvárosi ingatlanüggyel kapcsolatban. Arra a kérdésre, hogy ezek szerint lezártnak tekinti az ügyet, azt felelte, “ki se nyitottam”.

A bevándorlási kvótáról szóló, szeptemberi vagy októberi népszavazással kapcsolatban arról beszélt, hogy ugyan a balliberálisok meg akarták akadályozni azt, de Magyarország államformája demokrácia. Mint mondta, lesz kampány a népszavazás előtt, higgadt vitára van szükség a referendum előtt.

Mégiscsak a nemzet jövőjének egyik vagy talán legfontosabb kérdéséről van szó

-mondta. Az akadály elhárult a népszavazás elől, mert ugyan a balliberális oldal “meg akarta fúrni”, de ez nem sikerült.

Nem hiszem, hogy egy balliberális politikai – hazai vagy nemzetközi – mozgalom elvehetné a magyar emberek jogát, hogy döntsenek a saját sorsukról

– fogalmazott, kijelentve: a magyar demokrácia erős lábakon áll, a nép el fogja dönteni, mit akar.

Európa és benne Magyarország elég erős ahhoz, hogy bármilyen népvándorlással szemben meg tudja magát védeni (…), ha akarjuk. Mi, magyarok akarjuk, ezért meg is fogjuk magunkat védeni

– mondta a kormányfő. Megjegyezte, ha megfogadták volna a magyar javaslatot – amely szerint a határnál fel kell tartóztatni mindenkit, és az EU-n kívül kell elbírálni a bevándorlási kérelmeket -, akkor egész Európa olyan biztonságban lenne, mint Magyarország.

Természetesen ott lesz Toulouse-ban

A kormánynak nemzeti ügyként kell kezelnie a sportot, nem szabad engedni, hogy pártpolitikává váljon – mondta el Orbán Viktor, aki szerint

a hőseink, a játékosaink mögé is érdemes nézni, mert őket mind nevelte valaki,

edzők, testnevelők, szertárosok, vagyis a sikerben több ezer ember munkája van benne. A kormányfő méltatta Bernd Storck szövetségi kapitányt is, aki a magyar tehetséghez párosította “a rendszeres munka erényét”. A miniszterelnök ott lesz vasárnap Toulouse-ban, ahol Magyarország Belgiummal játssza nyolcaddöntős mérkőzését.

Azok között a magyarok között leszek, akik megpróbálják majd befújni a labdát a kapuba

– mondta, hozzátéve: a siker legnagyobb pillanataiban kell a leginkább mértéktartónak lenni, egyébként meglepetések érhetik az embert.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik