Belföld

A Brexit miatt a népszavazás visszavonását követelik Orbántól

A DK szerint a kvótareferendum az uniós kilépéséhez vezet.

A Demokratikus Koalíció (DK) az őszi kvótareferendum visszavonását követeli a kormányfőtől, mert úgy véli, az Magyarország uniós kilépéséhez vezet. Az ellenzéki párt ügyvezető alelnöke tragikusnak nevezte a brit EU-tagságról tartott, és a kilépést pártoló tábor győzelmét hozó népszavazás eredményét.

Molnár Csaba ugyanakkor jelezte: Európának tiszteletben kell tartani a döntést, Nagy-Britannia pedig nem tarthat igényt speciális bánásmódra a továbbiakban. Az ellenzéki politikus az eredményt a brit konzervatív jobboldal 20 éve tartó EU-ellenes kampányának tulajdonította.

A DK-politikusa szerint ez fordult át egy bevándorló-ellenes kampánnyá, márpedig Orbán Viktor miniszterelnök is ezt teszi: évek óta szabadságharcot folytat, most pedig “élesbe kapcsolt”. Ennek a politikának az EU-ból kilépés a vége – jelentette ki, a kvótareferendum visszavonását követelve.

Molnár Csaba egyúttal minimális elvárásként fogalmazta meg, hogy a kormány tájékoztassa a helyzetről azokat a magyarokat, akik Londonban vállalnak munkát.

Cameron Orbán párhuzam

Később a Liberálisok is népszavazás visszavonását követelték a kormánytól a brit népszavazás tanulságai miatt. Szent-Iványi István, a Magyar Liberális Párt külpolitikai szakértője szerint a britek azért döntöttek a kilépésről az EU-ból, mert a kormánypárt és David Cameron kormányfő kétértelmű politikát folytatott, gyakran rájátszott az Európa-ellenes érzelmekre.

Szent-Iványi István úgy vélte: ez Magyarországon is tapasztalható, ezért felszólította a magyar kormányt, tegye egyértelművé viszonyát Európához, állítsa le Brüsszel elleni kampányát. A liberális politikus elismerte, a magyar népszavazásnak nem akkora a jelentősége, mint a britnek, ugyanazt az üzenetet közvetíti. Azt, hogy “üzenjünk Brüsszelnek, mondjunk nemet Európára”.

Putyin együtt örül a populistákkal

A jelenlegi helyzetben sem Magyarországnak, sem Európának nincs szüksége a népszavazásra, amely már nem menekültekről szól, hanem Magyarország Európához tartozásáról. Szent-Iványi a brit döntés vesztesének nevezte Nagy-Britanniát, Európát és a magyarokat is, a nyertesei közé pedig a populistákat, az euroszkeptikusokat, Putyin orosz elnököt és mindazokat, akik Európa megosztásában és a gyengítésében érdekeltek.

Hozzátette: az európai vezetőknek – köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek – közös felelősségük, hogy a június 28-ai európai csúcstalálkozón megtalálják a válságból kivezető utat, így meg lehessen őrizni az európai egység előnyeit.

 

A kvótareferendum leállítására semmi esély, hiszen a magyar kormányfő már brit népszavazás eredményének ismeretében mondta azt az állami rádióban, hogy sokat vár a kvótareferendumtól, mert “mégiscsak a nemzet jövőjének egyik vagy talán legfontosabb kérdéséről van szó”. Orbán Viktor külön kiemelte, hogy nem hiszi,

hogy egy balliberális politikai – hazai vagy nemzetközi – mozgalom elvehetné a magyar emberek jogát, hogy döntsenek a saját sorsukról”.

A magyar demokrácia erős lábakon áll, a nép el fogja dönteni, mit akar, Európa és Magyarország pedig elég erős ahhoz, hogy bármilyen népvándorlással szemben meg tudja magát védeni.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik