Belföld

Terrorveszélyre figyelmezteti a szurkolókat a TEK

Célpontok lehetnek a stadionok, szurkolói zónák, forgalmas és tömegek által látogatott csomópontok.

A Terrorelhárítási Központ szerint a partnerszolgálatok információs csatornáin beérkező adatok alapján tudatta, hogy a következő hetekben

szélsőséges csoportok nagy eséllyel követhetnek el terrorcselekményeket a stadionokban, a szurkolói zónákban vagy forgalmas és nagy tömegek által látogatott csomópontokon.

A TEK ismét felhívja a helyszínen tartózkodó magyar szurkolók figyelmét, hogy saját biztonságuk érdekében tartsák be a szurkolói zónákban, a stadionokban, illetve a közterületeken érvényes rendszabályokat, működjenek együtt a helyi biztonságért felelős hatóságokkal. Azonnal értesítsék a közelben tartózkodó rendfenntartókat, ha elhagyott csomagra lesznek figyelmesek, vagy valakinek a viselkedése válik gyanússá. A Terrorelhárítási Központ ajánlása, mely a biztonságtudatos magatartás fontosságára, és egy estleges támadásnál javasolt viselkedési formákra hívja fel a figyelmet, továbbra is elérhető a TEK honlapján. 

Az európai szolgálatok korábban is úgy vélték, hogy a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság terrorfenyegetettsége kiemelt biztonsági kockázatot jelent. A mérkőzéseket a helyszínen figyelemmel kísérő magyar állampolgárok biztonsága érdekében a Terrorelhárítási Központ korábban azt ajánlotta, hogy biztonságtudatosan viselkedjenek a helyszínen lévők, valamint

kerüljék az olyan nyilvános tömegrendezvényeket (pl.: utcai kivetítők, szurkolói csoportok), ahol nincs biztonsági ellenőrzés.

Fontos még a terrorelhárítók szerint, hogy a rendőri és biztonsági intézkedéseknek mindenki minden esetben, fenntartások nélkül vesse alá magát.

Amennyiben gyanús tárgyat, csomagot, vagy gépjárművet észlel, illetve ha környezetében gyanúsan viselkedő személyre lesz figyelmes, ne próbáljon meg önállóan cselekedni, távolodjon el, értesítse a biztonsági szolgálatot, vagy hívja a segélyhívó számot.

Ha baj van, meneküljön.

„Amennyiben nem tud elmenekülni, akkor próbáljon fedezéket találni magának, vagy rejtőzzön el. Zárja be a helyiség ajtaját, torlaszolja el, vagy ékelje ki! Kapcsolja le a világítást, némítsa le mobil telefonkészülékét, és amennyiben a helyiségnek ablaka van, azt takarja be, amennyire csak tudja.”

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik