Baka András (baka andrás, )
Belföld

Strasbourg 100 ezer eurót ítélt meg az elmozdított főbírónak

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 06. 23. 12:26

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) nagykamarájának csütörtöki, végleges döntése megerősítette, amit tavaly az EJEB már megállapított: Baka András 2011-es leváltása a Legfelsőbb Bíróság éléről sértette a volt főbíró jogát a tisztességes eljáráshoz és a szabad véleménynyilvánításhoz. Magyarországnak különböző jogcímeken összesen 100 ezer eurót, azaz mintegy 31,5 millió forintot, és annak kamatait kell fizetnie – tudta meg az Index.

Bakát 2009-ben választották meg a Legfelsőbb Bíróság elnökévé hat évre. Mandátumának még a felét sem tudta kitölteni:  őt és helyettesét a bírósági szervezet átalakítására hivatkozva eltávolította a kormány. Bakának azért kellett mennie, mert a poszt betöltőjével szemben új feltételt támasztottak: azt, hogy ötéves bírói szolgálati jogviszonnyal kell rendelkeznie, amibe nem számított bele Baka a strasbourgi nemzetközi bíróságon eltöltött 17 éve.

Baka az elmaradt törvényes jövedelme, egyéb juttatásai, végkielégítése és nyugdíj-kiegészítése miatt 742 520 euró vagyoni kártérítést kért, ennek a bíróság 70 ezer eurót ítélt meg. Ennek része az a nem nevesített részösszeg is, amire a volt főbírónak a történtek miatti frusztrációja és a szakmai megítélésén esett csorba miatt jár. Baka a költséget 153 532 euróban jelölte meg, a bíróság 30 ezer eurót hagyott jóvá.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.