Belföld

Csak a Fidesz, csak Vona és a foci  

A Medián szerint szinte behozhatatlannak tűnik a kormánypárt előnye.

A HVG számára június közepén készített reprezentatív felmérés szerint szárnyal a kormánypárt. Áprilishoz képest 4 százalékpontot erősödött: jelenleg a teljes népesség 37 százaléka támogatja. Ebben a körben a Jobbik 12, az MSZP 9 százalékra számíthat. A DK 5, az LMP 4, az Együtt 2, a Liberálisok 1 százalékot kapnának, vagyis a Fidesz több szavazót tudhat maga mögött, mint az összes többi párt együttvéve.

A kormánypárt támogatottsága utoljára 2014 őszén volt ekkora – emlékeztet a Medián. A kutatók szerint az emberek kétharmada úgy gondolja, ha a közeljövőben lenne a választás, azt a Fidesz nyerné. Még az ellenzéki pártok híveinek egyharmada is erre számít.

A vezető politikusok népszerűségi rangsora is a kormánypárt fölényét mutatja. Az első tíz közé júniusban csak Vona Gábor tudta beküzdeni magát a fideszesek közé. A Jobbik elnökét leszámítva az ellenzéki politikusok megítélése április óta számottevően csökkent, míg a fideszeseké javult.

Nőtt a szurkolókedv

A Medián azt mérte, hogy a korábbiakhoz képest jelentősen nőtt a labdarúgás iránti érdeklődés. A magyar válogatott Eb-szereplése megtörte a korábbi nemzetközi sikertelenséget. Már az Ausztria elleni meccs előtt is 36 pont volt a foci iránti érdeklődést kifejező százfokú mutató értéke. Ekkora korábban a nagy világversenyek idején sem volt.

Most sokkal kevesebben közömbösek a foci iránt, és ez egyértelműen összefügg az esélyesség megítélésével, amelyen nyomot hagy a politikai megosztottság is.

A Medián szerint minden második Fidesz-szavazó számított a verseny kezdetén továbbjutásra. A foci iránt leginkább érdeklődő jobbikosok kétötöde, a többi ellenzéki párt híveinek valamivel több mint egyötöde, a pártot nem választók (29 százalék) egynegyede gondolta azt, hogy a magyar válogatott továbbjut  a csoportból.      

Ajánlott videó

Olvasói sztorik