Élő Belföld

Lázár nem veszi komolyan Portik vádjait

Itt az 55. Kormányinfó, Lázár János még mindig a tartós tejen csodálkozik.

Itt lehet élőben nézni a műsort.

Vadászat Rogán Antal ellen

3-4 éve Rogán Antal levadászása zajlik – mondta Lázár. Szerinte az ellenzéki sajtóban ez egy termék, és Juhász Péter is az egész pályafutását tette fel rá. Nincs olyan hónap, hogy ne próbálják meg valamivel besározni a politikus munkáját. Úgy gondolják, ha fideszes minisztereket sároznak, azzal ártanak a pártnak, ez egy politikai termék – jelentette ki.

A rezsicsökkentés a 13. havi nyugdíj

A rezsicsökkentéssel visszaadtuk a 13. havi nyugdíjat, amit az előző kormányzat elvett – mondta Lázár. A nyugdíj vásárlóértékének megőrzését vállalja a kormány, az újabb áfacsökkentés pedig nagy mértékben hozzájárul ehhez.

Kell a felvételi

Lázár szerint a gimnáziumokban érdemi felvételire van szükség, és az intézményeknek az egyetemre kell felkészíteniük. 2018-tól jelentős változások jönnek az oktatásban, amelynek a digitális eszközök is részeit képezik.

A baloldaliak nem akarnak lövetni

Minden őrültre nem költhetjük az adófizetők rendészetre szánt pénzét – mondta Lázár arról, hogy a szárszói találkozón valaki azt mondta, le kellene lőni a fideszeseket. A miniszter szerint ez a baloldalon is elszigetelt vélemény, ők is inkább a párbeszéd hívei.

Spórolás

20 százalékot kell megtakarítani a minisztériumi háttérintézmények költségvetéséből – mondta a miniszter.

Nem eladó a Vár

„Mi nem vagyunk szocialisták” – mondta Lázár arra, hogy nem fogják eladni a Vár épületeit, állami érdekkörben próbálják azokat hasznosítani. Ugyanakkor azt is mondta, hogy a szocialista kormányok alatt is olyan tervek születtek, amelyek közfeladatokat szántak ezekbe az épületekbe.

Tej-trianon

Lázár szerint az UHT tejet a szlovák élelmiszeripar öntötte a piacra. Nem zárja ki, hogy élelmiszer-technológiai fejlesztés eredményeként jelent meg ez a termék, Magyarország viszont jelentős elmaradásokkal bír.

Negyven év után épül börtön

Lázár szerint jelentősen javítja a közbiztonságot, hogy a „szocialista büntetőpolitikához” képest 4-5 ezer emberrel több van most a börtönökben. A magyar kormány politikája, hogy aki börtönben van és munkaképes, munkájával járuljon hozzá a fogva tartásának költségeihez. Öt börtön épül Magyarországon, miközben negyven éve nem épült börtön.

Érezni kell az arányokat

Nem volt szó arról, hogy albán mintára diplomataútlevelet, vagy hasonló „kedvességet” kapjanak a magyar válogatott tagjai, de a siker elismerése fontos, az arányokat viszont érezni kell – mondta Lázár.

14:48

Lázár szerint törvényes volt Garancsi István kisebbségi tulajdonrész-szerzése a soproni kaszinóban, mert a kaszinókoncessziót birtokló cégnek kell „megbízhatónak” lenni, nem az azt tulajdonló cégben.

Kiállt a „félkarú rablók” megszüntetése mellett, az szerinte nem volt tartható, hogy tízezer ilyen gép szedje el az emberek pénzét, segélyét, nyugdíját.

Nehéz kérdés a Hunxit

A kormány nem mérlegelte annak lehetőségét, hogy kövessük-e a britek példáját, ha kilépnek az EU-ból. Szerinte ez nehéz kérdés, például azért, mert csalódottak az emberek, hogy nem közeledett jövedelmük a tagállamok átlagához.

Lázár sem foglalkozik Portik vádjaival

Portik Tamás Rogán Antallal kapcsolatos állításairól Lázár azt mondta, azt tanulta, hogy nem csak azt kell nézni, hogy mit mondanak, hanem azt is, hogy ki mondja. A miniszter szerint nem lehet komolyan venni egy olyan ember állításait, akit 15 évre ítéltek gyilkosságért, nem foglalkozik ezzel. Rogán munkája fontosabb annál, minthogy egy hazudozó bűnözőre reagáljon – jelentette ki Lázár kollégája távolmaradásával kapcsolatban.

"Nem lehet annyit inni, hogy az ember ilyet mondjon"

Magyarország a leghatározottabban kitart a GMO-mentesség mellett. Az alaptörvény ebben világosan fogalmaz – mondta Lázár. Elképzelhetetlennek nevezte, hogy Fazekas miniszter GMO-vetőmagokat kért volna Amerikából vizsgálatra, mert szerinte ő a GMO-mentesség legelkötelezettebb harcosa, nem érheti ilyen vád.

Lázár és a tartós tej csodája

Nincs egység a kormányban a tartós tej áfájáról. Lázár megint értetlenkedik a hat hónapig elálló tejen, szerinte azzal valamit csináltak. Amit UHT tejként árulnak, azt látni kell, hogy mi is tulajdonképpen – mondta a miniszter. A kormány szeretne segíteni a tejágazatnak, kérdés, hogy az intézkedés jelenti-e, hogy a tejtermelők jobban járnak, vagy az áfacsökkentésből származó pénzt lenyelik a feldolgozók és a kereskedők.

Barátok közt

Mióta szokás barátok közt beszélgetéseket rögzíteni? – kérdezte a Népszava újságírója arról, hogy Spéder Zoltánnál hangfelvételeket foglaltak le, amelyeken a bankár vezető fideszesekkel beszélgetett. Lázár azt mondja, erre vonatkozóan még nem látott semmilyen rendőrségi információt, hogy ez megtörtént volna, így nem tud erre mit mondani.

Orbánnak van felhatalmazása

Ha a britek nem a Brexit mellett döntenek, a szoros eredmény akkor is komoly figyelmeztetés az Európai Unió vezetői felé, nem lehet figyelmen kívül hagyni azok véleményét sem, akik kisebbségben maradnak – vélte Lázár. Az elmúlt években Nagy-Britannia jó szövetségese volt hazánknak és a kelet-európai országoknak.

Hogyan értékelnék, ha a kvótanépszavazás előtt egy külföldi ország vezetője hirdetést adna fel egy magyarországi újságban? – tette fel a kérdést a Népszabadság újságírója. Lázár szerint fel se merül annak a lehetősége, hogy mi a döntést befolyásolni akarnánk, mert Orbán a Daily Mailben feladott hirdetésben jelezte, hogy a döntés a briteké. Az a kérdés, hogy aki felszólal, annak bármilyen felhatalmazása van-e. A miniszter szerint az, hogy mi a britekkel egy szövetségben vagyunk, felhatalmazza arra a magyar miniszterelnököt, hogy elmondja a véleményét.

Érettségi

Kovács Zoltán kormányszóvivő kisebb lánya sikerrel érettségizett, Lázár gratulál hozzá. A miniszter megköszönte a vizsgabizottságokban közreműködő pedagógusok munkáját. 111 162-en jelentkeztek a felsőoktatásba, 72 ezren alapképzésbe.

Mint a mókus fenn a fán

4,4 milliárd forintot fordít idén a kormány gyermektáboroztatásra, és több mint ötmilliárd a gyermekek étkeztetésére. Erdélyben, Fonyódligeten és Zánkán táboroztatnak, ez 90 ezer gyermeket érint. A beteg gyermekek előnyben részesülnek. Kétezer gyermeket Kárpátaljáról fogadunk ingyenes magyarországi táboroztatásra.

Egyezkedés az önkormányzati béremelésről

A kormány nem vitatja, hogy sok önkormányzati tisztviselő béremelési igénye jogos, de a valódi kérdés az anyagi források megteremtése, és ezeknek a tisztviselőknek a munkaadója az önkormányzat. Tárgyalások megkezdését javasolják, a kormány jogszabályi könnyítésekkel segítheti a kérdés előremozdítását.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik