Belföld

Habony Árpád: rendkívüli élményt jelentett, amikor kezembe vettem, és elhelyeztem a vitrinben a koronát

Egy régi Habony-interjút ásott elő a Magyar Narancs. Ebből kiderül, hogy az Országgyűlés Hivatala bruttó 9,5 millió forintért, 2008 februárjában, a Gyurcsány-kormány alatt kötött szerződést Habony Máriával, Habony Árpád testvérével a koronavitrin állagmegóvására.

Habony már az első Orbán-kormány alatt is bőven kapott megbízást, részt vett múzeumalapításban, a Diákcentrum megtervezésében, de kastélyokkal kapcsolatban is kaptak megbízásokat.

Habony egy 16 évvel ezelőtti interjújában szívesen beszélt a vitrinekről:

A Nemzeti Múzeumból át a Parlament kupolatermébe egy külön erre a célra készített vitrinben szállították át az ereklyéket, őrség kíséretében; ezt megelőzően rendkívüli biztonsági intézkedéseket foganatosítottak. Korábban a Magyar Országgyűlés Hivatala nemzetközi pályázatot hirdetett, ezt nyerte meg a Musemsystems Kft., amely a frankfurti, 1836-ban alapított Glasbau-Hahn Gmbh. cég magyar képviselete. Ez a cég készíti a vitrineket a British Museumnak, a Louvre-nak és másoknak, betartva a nagyon komoly műtárgyvédelmi és biztonságtechnikai követelményeket. Ez a világon egyik legismertebb cég, kb. húsz vezérképviselete van különböző országokban.

De beszéltek még a vitrinüvegről, majd Habony Árpád érzéseiről.

A magyar sajtóban is megjelent, amit Áder János, a Magyar Országgyűlés elnöke mondott: az ereklyék parlamenti elhelyezésének műszaki költségei 43 millió forintba kerültek. Érdemes tudni, hogy 2000-ben minden magyar ajkú ember, aki bemutatkozásával igazolja identitását, ingyen nézheti meg a magyar koronát, jogart és országalmát a Parlament épületében, míg az idegeneknek 1100 forint a belépti díj. El kell mondanom, hogy számomra rendkívüli élményt jelentett, amikor kezembe vettem, és elhelyeztem a vitrinben a koronát.”

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik