Belföld

A foci ellopta a show-t a dínók elől

A Millenárison 2016. június 22. és augusztus 22. között két hónapon keresztül a focié és a dínóké a főszerep. Persze, nem egy közös kiállítás keretében, hanem külön-külön, bár lehetséges az átjárás a két kiállítótér között. Előbbin 1500 négyzetméteren mutatják be a világ legfontosabbnak tartott játékosait és azok relikviáit, míg utóbbi 2500 négyzetméteren jelenít meg jégkorszaki és azelőtti élőlényeket. A labdarúgást körbejáró utazó kiállítás viszont jobb lett, s ezt nem a fociláz mondatja velünk.

A Góóól fantázianévvel ellátott focikiállítás ereklyéinek legjava eredeti, mint ahogy a látogatótér legelső kiállított darabja, egy közel 150 éves focilabda is. Ennek belsejében most ugyan vatta van, de az 1870-as években, ahonnan való, szintén anyagdarabokat tömtek belé, nem pedig felfújták, ahogy a mai lasztikat. A marhabőrből készült efféle játékeszközök hátránya viszont az volt, hogy nagyon könnyen átáztak, súlyossá váltak, így nehézkes volt rúgni őket. A varrások miatt valószínűleg igen kellemetlen volt elfejelni is őket.

Fotó: Berecz Valter

A kiállítás posztokra lebontva mutatja be a futballtörténelem legkiválóbb(nak tartott) játékosait, itt épp a védekező középpályások panteonjának saját relikviái láthatók, többek között az egykori magyar szövetségi kapitány, Lothar Matthaus meze is.

Fotó: Berecz Valter

A legjobb csatárokat bemutató teremben az eredeti mezeken kívül akciófigurák, zászlók és érmek is helyet kaptak.

Fotó: Berecz Valter

A labdarúgó világbajnokságokon 1930 és 1970 között a Jules Rimet kupáért harcoltak, amely vándorserleg volt, és négyévente az új győzteshez került, de a brazilok harmadik vb-címükkel örökre elhódították. A (háttérben látható) kupa persze nem eredeti, hiszen azt valaki ellopta a brazil labdarúgó-szövetség székházából még 1983-ban, és azóta sem került elő. Az előtérben az éppen használatos FIFA világbajnoki kupa sem eredeti (hiszen az jelenleg az aktuális győztes, Németország birtokában van), de ugyanúgy a milánói Bertoni cég készítette, ahogy az igazit is. Érthetetlen módon csak így, ebben a dobozban szabad kiállítani.

Fotó: Berecz Valter

A legjobb szélsők relikviái között egy Luis Figo által dedikált mez is fellelhető.

Fotó: Berecz Valter

Az eltévelyedett látogatókat a kiállítás elején kapott tablet segíti, amin a legfontosabb információk mellett egy játék is helyet kapott. Ezzel bárki kielemezheti a különböző futballtaktikák mögötti stratégiákat és összeállíthatja saját fantáziacsapatát, amivel elindulhat „A világ legjobb edzője” címért folyó versenyben.

Fotó: Berecz Valter

Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, valamint a minden idők további 88 legjobb játékosának pályafutása mellett helyet kaptak az Aranycsapat tagjai és relikviáik is.

Fotó: Berecz Valter

A legtöbb kiállított tárgy természetesen Puskás Ferenchez kapcsolódik, itt egy speciálisan neki készített műalkotást láthatunk:

Fotó: Berecz Valter

A több, mint korrekt focival szemben a dinoszauruszkiállítás meglehetősen mostoha módon mutatja be a kréta és jégkorszak körüli élőlényeket.

Fotó: Berecz Valter

A kisgyerekes családok számára néha tartogat persze meglepetést a kiállítás: dinólovaglás, dinókisvasút és dinószínezőkkel lehet feloldani a piciket, ha esetleg nagyon megijednének.

Fotó: Berecz Valter

Viszont a kiállított őslények sajnos nem mindegyike életnagyságú (lévén, hogy úgy jó eséllyel be sem fértek volna a kiállítóterembe), valósághűbbek pedig attól sem lesznek, hogy hangokat adnak ki és mozognak. A hangok egy közepes B-horror hangeffekt parkját idézik, a lények mozgása pedig meglehetősen darabos.

Fotó: Berecz Valter

Na jó, nem leszünk igazságtalanok, szóval vélhetően egy pici gyerek nem ragad le ezeknél a részleteknél és percekig bámulja a morgó T-rexet:

Fotó: Berecz Valter

A tárlat egyik nagy előnye viszont az, hogy gyorsan végig lehet rajta szaladni: jóval kevesebb kiállított modell van, mint amire eredetileg számítottunk.

Fotó: Berecz Valter

Az őslények leírása éppen csak annyi infót árul el, amennyit egy átlagos befogadó feltétlenül elolvasna, nem túl hosszúak a leírások, cserébe viszont elég informatívak.

Fotó: Berecz Valter

Bizonyos életkorban (5-10) egészen biztos, hogy teljesen elvarázsolja majd a gyerekeket a kiállított állatok látványa. Mi magunk például minden fanyalgásunk ellenére szívesen időztünk az egyes állatkák előtt, pedig nem vagyunk már kisfiúk. Mégis nagy-nagy hiányérzettel a szívünkben hagytuk el a kiállítást.

Fotó: Berecz Valter

Nem tudjuk, miként lehet egy dinoszauruszokról szóló tárlatot érdekesebbé tenni, viszont meggyőződésünk, hogy annyi nem elég, hogy ki van állítva néhány gumidinó meg gumiősemlős. Az interaktivitás, amivel a kiállítás hirdeti magát, csak annyiban nyilvánul meg, hogy a lények fura hangokat adnak ki és néha ingatják a fejüket meg a kis kezüket. Ez ebben a formában sajnos még nem interakció. A látogatóval egészen biztosan nem.

Fotó: Berecz Valter

 

vissza a címlapra

Kommentek

Iraqi security forces arrest suspected militants of the al Qaeda-linked Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) during a raid and weapons search operation in Hawija April 24, 2014. The operation led to the arrest of wanted figures and the seizing of various weapons and ammunition, according to an Iraqi security forces officer.   REUTERS/Yahya Ahmad (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.