Belföld

Tizenkét év után veszítheti el székét a szegedi HÖK-ös

Eddig senki nem vette észre, de egy módosítás miatt valójában már nem lehetne a szegedi egyetemi hallgatói önkormányzat (HÖK) elnöke Török Márk, aki 12 éve foglal el pozíciót – számolt be az Átlátszó Oktatás.

Töröknek 2003. szeptember elseje óta van hallgatói jogviszonya, először 2004-ben lett az egyik kari HÖK elnöke. 2005-ben lett az egyetemi hallgatói önkormányzat alelnöke, 2007 óta – egy év megszakítással – az egyetemi hallgatói önkormányzat elnöke.

A felsőoktatási törvény tavaly szeptember elseje óta maximalizálja a hallgatói önkormányzatban eltölthető időt: legfeljebb négy évig lehet HÖK-özni. A HÖK tisztségviselőjének

megbízatási ideje legfeljebb négy év lehet

– fogalmaz a törvény. Ennek ellenére nem biztos, hogy Törököt sikerül kirobbantani székéből: az egyetem azt írta az Átlátszó Oktatásnak, hogy elfogadják az Emmi álláspontját és jelenleg szakértőkkel vizsgálják, “milyen jogi lépések megtételére van szükség”.

A HÖK perelhet

Török Márk a portálnak úgy nyilatkozott: tavaly szeptemberi megválasztása jogszerű volt, ezt egy decemberi keltezésű Emmi-állásfoglalással támasztotta alá, miszerint “a megbízás négyéves időtartama a rendelkezés hatályba lépését követően számítandó”, vagyis a négyéves korlát csak majd valamikor 2019-ben lenne először alkalmazható.

Az Emmi azonban két megkeresésre két külön állásfoglalásban is (idén áprilisban és júniusban) azt válaszolta az Átlátszó Oktatásnak, hogy a négyéves korlát tavaly szeptember óta kötelező és az egyetem is ezt az értelmezést tekinti magára nézve kötelezőnek.

A blog szerint végső soron bíróság dönthet a kérdésben: a HÖK pert indíthat az egyetem ellen.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik