Belföld

Csepreghy szerint a felcsúti kisvasutat eredetileg is napi 27-28 utasra tervezték

felcsút (Array)
felcsút (Array)

Hétfőn megírtuk, hogy vizsgálatot indít az EU a felcsúti kisvasút ügyében. A projekt 80 százalékát ugyanis uniós pénzből finanszírozták, és a kormány napi 2500-700 utast ígért, ehhez képest az átadás óta átlagosan naponta harmincan utaztak a Vál-völgyi kisvasúton.

Az uniós eljárást az LMP-s Jávor Benedek indította, a politikus szerint a magyar kormány szándékosan hamis adatokat jelentetett meg a projekttel kapcsolatban, ez pedig csalás, amelyet az EU csalás elleni hivatalának kell vizsgálnia.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára viszont azt mondta a 444.hu-nak, hogy a kormány sosem ígért napi több ezer utast.

Az államtitkár számításaiban az szerepel, hogy

évi(!) 10 ezer utassal számolnak, ami napi 27-28 utast takar.

Csepreghy szerint így nem is indít eljárást az EU, hiszen nincs eltérés a kormány által vállalt utasszám és a valóság közt. Vagyis a Miniszterelnökség nem értesült semmilyen vizsgálatról a kisvasúttal kapcsolatban.

FRISSÍTÉS: A Miniszterelnökség a cikk megjelenése után arra hívta fel a figyelmet, hogy Nemzeti Közlekedés Hatóság (NKH) által az atlatszo.hu részére, 2015 márciusában kiadott kalkulációt tartalmazó tanulmány nem a keskeny nyomvonalú felcsúti kisvasútra vonatkozik, hanem a normál nyomtávú Bicske–Lovasberény-vonal első ütemére. “A portál tehát több mint egy éve tulajdonképpen félrevezeti a magyar sajtót” – írták. Az NKH-nak ugyanakkor nem az a feladata, hogy a projekt pénzügyi fenntarthatóságát vizsgálja, hanem az, hogy az engedélyezéshez szükséges adatokat elemezze, és kapacitásbecsléseket adjon. A támogatást pedig az alapján adják meg vagy utasítják el, hogy a beruházás vállalt utasszáma, az ebből fakadó bevételek és a többi térségi turisztikai projekt fenntarthatóvá teszi-e a fejlesztést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik