Belföld

Oroszországnak „fogytán a türelme”

A vezérkari főnök visszaszólt az amerikai külügyminiszternek Szíria kapcsán.

„Nem Amerikának, hanem Oroszországnak van fogytán a türelme a szíriai helyzet miatt” – mondta Moszkvában az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke.

Valerij Geraszimov ezzel arra reagált, hogy John Kerry külügyminiszter néhány napja kijelentette: „Oroszországnak meg kell értenie, hogy a türelmünk nem végtelen”. Kerry azzal vádolta meg Bassár el-Aszad szíriai elnököt és Oroszországot, hogy míg ők mindenkitől elvárják a tűzszünet betartását, a kormányerők folytatják az Aleppó bevételére indított támadásukat.

Geraszimov azt mondta: „mi a vállalt kötelezettségeinket, valamint a tűzszünet és a szíriai megbékélés biztosítására vonatkozó megállapodásokat maradéktalanul betartjuk, az amerikaiaknak viszont nehézségeik vannak az ellenőrzésük alatt álló ellenzékkel”.

Az orosz diplomácia régóta próbál nyomást gyakorolni az amerikaiakra annak érdekében, hogy az általuk mérsékeltnek minősített ellenzéki csoportokat válasszák le az al-Kaida helyi csoportjaként működő an-Núszra frontról. Oroszország nehezményezi, hogy az Egyesült Államok ezt már több hónapja halogatja, és ezzel időt ad a szélsőségeseknek erőik átcsoportosításához. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik