Belföld

Letöltendő börtönt kért az ügyész a volt józsefvárosi jegyzőre

24.hu
24.hu

2016. 06. 20. 16:07

Letöltendő börtönbüntetés kiszabását indítványozta az ügyészség a vesztegetéssel vádolt volt VIII. kerületi jegyző ügyében hétfői perbeszédében a Fővárosi Törvényszéken. Az ügyben Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere tett feljelentést, miután jelezték neki a korrupcióról a hivatalban keringő híreket.

Tizenötmillió forint

A vád szerint X. Judit, aki a VIII. kerületi önkormányzat jegyzője volt, még 2010-ben – a jegyzői referensén, az ügy másodrendű vádlottján, D-né V. Katalinon keresztül – 1,5 millió forintot kért egy vállalkozótól azért, hogy az önkormányzat megadja a tulajdonosi hozzájárulást egy az egykori Ganz-telepen lévő épület ügyében indult eljárásban.  A vállalkozó, K. Béla – aki az ügy harmadrendű vádlottja –  ugyanis több épület tulajdonosa volt a valamikori Ganz-MÁVAG-telepen, és – hasonlóan a 42 hektáros terület több mint száz tulajdonosához – szerette volna ő is az egyik épületét átépíteni. Ehhez – mivel a terület osztatlan közös tulajdon volt -, szükség volt az önkormányzat mint tulajdonostárs hozzájárulására is. Az önkormányzat azonban ezeket a hozzájárulásokat nem adta meg, ezért a tulajdonostársak pertársaságot alapítottak, és pert indítottak az önkormányzat ellen.

Ezután, 2009-ben a lemondott Csécsei Béla polgármester helyére Kocsis Mátét választották meg, és a tulajdonosi hozzájárulást – valamennyi érintett épület esetében – végül 2010 áprilisában kiadta az önkormányzat a jegyző előterjesztésére.

És egymillió

A vádiratban az áll, hogy az épület építési engedélyének kiadása ügyében is történt vesztegetés, akkor egymillió forintot kértek az ügyintézésért. A jegyző és a vállalkozó között a jegyzői referens, D-né V. Katalin és a vállalkozó cégének ügyvezetője, a per negyedrendű vádlottja, F. Edit közvetített.  Az ügyészség szerint a telefonlehallgatási anyagok alátámasztják a korrupciós bűncselekmény elkövetését, az egyik – a jegyző és a referens közötti – beszélgetésben például arról esik szó, mikor fog K. Béla “virítani”. Az egyik vádlott a “virítani” kifejezés magyarázatául a bíróságon azt adta, hogy korábban már kapott egy nagyon szép virágot a vállalkozótól, és bízik abban, ha lezárul az ügy, most is kap egyet.

Az ügyészség szerint egyébként a Ganz-telep rendezetlen viszonyai miatt sokkal több korrupciós ügy volt, mint amire az eljárás során fény derült.

Plusz egy állás

Egy másik vádpont szerint a jegyzői referens egy másik ügyben is közbenjárt hatósági engedély kiadásának meggyorsítása érdekében: ekkor nem pénzt kért, hanem kolléganője – aki szintén az ügy vádlottja – fiának egy állást. Ebben az ügyben az egyik vádlott feltáró beismerő vallomást tett.

A per része egy térfigyelő kamera képének meghamisítása is: még 2009-ben megvertek egy férfit a Ganz-telep közelében, amit rögzített a K. Béla cégének egyik épületére helyezett biztonsági kamera. A rendőrség 2010 augusztusában kérte el a felvételeket. K. Béláék tartottak attól, hogy magukra haragítják az elkövetőket, ha kiderül, hogy ők adták ki a felvételt, amely alapján azonosították őket. Ezért K. Béla és F. Edit azt kérte a cég informatikusától, hogy a felvételek minőségét rontsa le, ne lehessen felismerni az elkövetőket.

Tagadtak, tagadnak

A vádlottak – az ötödrendű kivételével – vagy nem tettek vallomást az eljárás során, vagy tagadták a bűncselekmény elkövetését. X. Judit korábban azt mondta a bíróságon, nem ő döntött a tulajdonosi hozzájárulások megadásáról, az építési engedélyezési eljárást (a közigazgatási hivatal döntése értelmében) nem is a józsefvárosi, hanem az erzsébetvárosi önkormányzat folytatta le. Ráadásul az építési engedély kiadása idején már a felmentési idejét töltötte, ezért nem életszerű, hogy bármit is el tudott volna intézni. Ő maga is hallotta, hogy valaki az önkormányzat nevében pénzt kér az építési engedélyek kiadásáért, ezért még feljelentést is tett a rendőrségen – mondta korábban a volt jegyző.

Az egykori jegyzőt vezető beosztású hivatalos személy által, hivatali helyzetével visszaélve elkövetett vesztegetéssel, a jegyzői referenst pedig a többi között hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel és befolyással üzérkedéssel vádolják. A vállalkozót és cége ügyvezetőjét szintén vesztegetéssel és büntetőeljárásban elkövetett hamis tanúzással vádolja az ügyészség. A per további három vádlottja ellen hivatali vesztegetés, illetve befolyással üzérkedés, a vállalkozó cégének informatikusa ellen pedig büntetőeljárásban elkövetett hamis tanúzás a vád.

Börtön és felfüggesztett

Az ügyészség a volt jegyzőre, a referensre, a vállalkozóra és az ügyvezetőre letöltendő börtönbüntetés kiszabását indítványozta, a többiekre felfüggesztett szabadságvesztést javasolt. A per a védői perbeszédekkel szeptemberben folytatódik.

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.