Belföld

Kiadták a viharriasztást, itt az égszakadás

Vasárnap a késő esti órákig dél, délkel felől egyre többfelé alakulhatnak ki az intenzív záporok mellett zivatarok, amelyek fokozatosan észak, északnyugat felé terjeszkednek. Zivatarok kialakulására nagyobb számban a Dunától keletre számíthatunk – írja riasztási oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Több délkelet-magyarországi megyére már narancs és sárga riasztást adtak ki. 

A viharzóna mozgását itt kísérheti figyelemmel, a folyton változó riasztásokról pedig itt informálódhat.

Zivatar vagy intenzív zápor környezetében lokálisan jelentősebb mennyiségű, több mint 20-30 mm csapadék, erős, 45-65 km/órás szél előfordulhat. A Dunától keletre a zivatarokat felhőszakadás (30-60 mm) kísérheti és főként keleten helyenként heves zivatar (a Dunántúlon kicsi a valószínűsége) is kialakulhat, amelyhez 90 km/h feletti széllökés és jégeső (> 2 cm-es átmérő) társulhat – figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.

Várhatóan a késő esti óráktól a hétfő hajnali órákig az intenzív záporos, zivataros zóna az ország északi, északnyugati területeire, illetve a Dunántúlra helyeződik helyenként felhőszakadást (> 30 mm) okozva.

Figyelmeztető előrejelzés az ország teljes területén érvényben van, keleten citrom, nyugaton narancs fokozatban. Utóbbi szerint a záporokból, zivatarokból helyenként 50 mm eső is hullhat rövid idő alatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik