Image: 73392576, Orbán Viktor miniszterelnök tejüzemet avat. Megnyitott Közép-Európa legmodernebb tehenészete. A tulajdonos Bóly Zrt. Csányi Sándor OTP-vezér cégcsoportja, a Bonafarm Zrt. része., Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Belföld

Orbán az élen – Titkos háttérhatalmaktól a chemtrailig

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 06. 18. 13:29

Friss Publicus-kutatás a magyar paranoiáról.

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából készítette reprezentatív közvélemény-kutatását az összeesküvés-elméletekről és azok megítéléséről. A magyarok egyharmada (35%) egyetért azzal az állítással, hogy valójában nem is a kormány irányítja az országot, hanem mások mozgatják a szálakat. A legkevésbé a kormánypárt szavazói értenek ezzel egyet (30%), míg leginkább az alacsonyabban iskolázottak.

Hiába a sorosozás?

Arra a kérdésre, hogy konkrétan kik irányítják az országot, ha nem a kormány, a legtöbben Orbán Viktor egyszemélyes irányítását említették (16%), de a második és a harmadik helyen megjelentek a “nemzetközi pénzügyi körök” (13%), a hazai gazdasági csoportok (11%). Az EU (6%), az USA (4%) és Putyin elnök (1%) meglehetősen hátracsúszott a listán,

de a “háttérhatalom”, Soros György személyesen, és “a zsidók” valódi irányítószerepét is csak 1-2 százakék gondolja érdeminek az ország életében.

A kutatók némileg árnyaltabb képet kaptak, amikor az egyes pártok szavazóit külön vizsgálták. A Fidesz szavazók körében a “nemzetközi pénzügyi körök” (13%), a hazai gazdaság szereplői (12%), valamint EU és Orbán Viktor (10-10%) a sorrend, míg az MSZP szavazóknál Orbán vezet magasan (35%), majd a hazai gazdasági élet szereplői (25%), valamint a “néhány fideszes politikus” (19%) követi. Sokkal kiegyenlítettebb a kép a Jobbik híveinél:  esetükben 10-12 százaléknyian említették az EU-t, más országokat, a “nemzetközi pénzügyi köröket”, Orbán Viktort, “néhány fideszes politikust”, és “a zsidókat”.

A válaszadók majd’ kétharmada gondolja úgy, hogy az egész világot egy szűk elit irányítja, több mint fele pedig, hogy a menekültválságot amerikai érdekcsoportok szándékosan idézték elő. Soros György személyes közreműködését a menekültválságban a válaszadók 31 százaléka, az orosz érdekcsoportok esetleges közreműködését 22 százalék gondolja valóságnak. Tíz megkérdezettből csak három hisz abban, hogy Soros György a kormány megbuktatására törekszik (29%).

Ezen elméletekben az alacsonyabban iskolázottabbak, az idősebbek, a Jobbik és a Fidesz szavazói hisznek inkább.

Sokan a választásokban sem hisznek

A megkérdezettek fele (50%) ért egyet azzal az állítással, hogy a magyar választások eredménye általában nem tükrözi a valóságot, az a háttérből irányítók érdekei szerint alakul. Ebben az esetben megfordul a trend, inkább az MSZP és Jobbik szavazók, valamint a bizonytalanok (63, 59, 53 százalék) értenek ezzel egyet. Legkevésbé a Fidesz szavazók (30%).

Nem túl sikeres az a kommunikáció, amely szerint Soros György az ország működését érdemben befolyásoló “háttérhatalom” vezetője. Csak a megkérdezett 19 százaléka gondolja azt, hogy ezen személyek érdemben befolyásolják az ország ügyeit, 65 százalék szerint csak kommunikációs fogás, aminek a célja, a figyelemelterelés.

Főleg a Fidesz szavazói hisznek Soros és a “háttérhatalom” befolyásában (36%), míg leginkább az MSZP szavazók és a bizonytalanok gondolják úgy, hogy ez csupán egy kommunikációs fogás (77 és 69 százalék).

Chemtrail-hívők és az újabb kétharmad

Minden negyedik megkérdezett (24%) azt gondolja, hogy repülőgépekből szándékosan permetezik az embereket és inkább hisznek chemtrail-ben. Az elmélet hívői között az alacsonyabban iskolázottak, a kisebb településen élők vannak többen. Általában, tíz megkérdezettből nyolc (78%) gondolja úgy, hogy az a baj, nem tudhatjuk, hogy az összeesküvés-elméletek közül melyik és mennyiben igaz. Kétharmadnyian (69%) látják úgy, hogy az összeesküvés-elméletek mindig tartalmaznak némi igazságot, ha nem is fedik teljesen a valóságot.

Többségben vannak (48 százalék 42 ellenében) viszont azok, akik szerint az összeesküvés-elméletek túl sok titoktartási készséget feltételeznek, ezért általában valótlanok. Tíz megkérdezettből négyen (41 százalék) úgy véli, ezeket az elméleteket követve reálisabb képet lehet kapni a dolgokról, mintha csak a hivatalos üzenetekből tájékozódnak. 

A Publicus ezen vélemények összessége alapján arra jut, hogy leginkább a Jobbik, legkevésbé az MSZP szavazói fogékonyak az összeesküvés-elméletekre, amelyekre kevésbé fogékonyak az iskolázottabbak és a nagyvárosban élők. A kutatás eredményeiről további részletek a szombaton megjelenő Vasárnapi Hírekben.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.