Belföld

Orbán az élen – Titkos háttérhatalmaktól a chemtrailig

Friss Publicus-kutatás a magyar paranoiáról.

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából készítette reprezentatív közvélemény-kutatását az összeesküvés-elméletekről és azok megítéléséről. A magyarok egyharmada (35%) egyetért azzal az állítással, hogy valójában nem is a kormány irányítja az országot, hanem mások mozgatják a szálakat. A legkevésbé a kormánypárt szavazói értenek ezzel egyet (30%), míg leginkább az alacsonyabban iskolázottak.

Hiába a sorosozás?

Arra a kérdésre, hogy konkrétan kik irányítják az országot, ha nem a kormány, a legtöbben Orbán Viktor egyszemélyes irányítását említették (16%), de a második és a harmadik helyen megjelentek a “nemzetközi pénzügyi körök” (13%), a hazai gazdasági csoportok (11%). Az EU (6%), az USA (4%) és Putyin elnök (1%) meglehetősen hátracsúszott a listán,

de a “háttérhatalom”, Soros György személyesen, és “a zsidók” valódi irányítószerepét is csak 1-2 százakék gondolja érdeminek az ország életében.

A kutatók némileg árnyaltabb képet kaptak, amikor az egyes pártok szavazóit külön vizsgálták. A Fidesz szavazók körében a “nemzetközi pénzügyi körök” (13%), a hazai gazdaság szereplői (12%), valamint EU és Orbán Viktor (10-10%) a sorrend, míg az MSZP szavazóknál Orbán vezet magasan (35%), majd a hazai gazdasági élet szereplői (25%), valamint a “néhány fideszes politikus” (19%) követi. Sokkal kiegyenlítettebb a kép a Jobbik híveinél:  esetükben 10-12 százaléknyian említették az EU-t, más országokat, a “nemzetközi pénzügyi köröket”, Orbán Viktort, “néhány fideszes politikust”, és “a zsidókat”.

A válaszadók majd’ kétharmada gondolja úgy, hogy az egész világot egy szűk elit irányítja, több mint fele pedig, hogy a menekültválságot amerikai érdekcsoportok szándékosan idézték elő. Soros György személyes közreműködését a menekültválságban a válaszadók 31 százaléka, az orosz érdekcsoportok esetleges közreműködését 22 százalék gondolja valóságnak. Tíz megkérdezettből csak három hisz abban, hogy Soros György a kormány megbuktatására törekszik (29%).

Ezen elméletekben az alacsonyabban iskolázottabbak, az idősebbek, a Jobbik és a Fidesz szavazói hisznek inkább.

Sokan a választásokban sem hisznek

A megkérdezettek fele (50%) ért egyet azzal az állítással, hogy a magyar választások eredménye általában nem tükrözi a valóságot, az a háttérből irányítók érdekei szerint alakul. Ebben az esetben megfordul a trend, inkább az MSZP és Jobbik szavazók, valamint a bizonytalanok (63, 59, 53 százalék) értenek ezzel egyet. Legkevésbé a Fidesz szavazók (30%).

Nem túl sikeres az a kommunikáció, amely szerint Soros György az ország működését érdemben befolyásoló “háttérhatalom” vezetője. Csak a megkérdezett 19 százaléka gondolja azt, hogy ezen személyek érdemben befolyásolják az ország ügyeit, 65 százalék szerint csak kommunikációs fogás, aminek a célja, a figyelemelterelés.

Főleg a Fidesz szavazói hisznek Soros és a “háttérhatalom” befolyásában (36%), míg leginkább az MSZP szavazók és a bizonytalanok gondolják úgy, hogy ez csupán egy kommunikációs fogás (77 és 69 százalék).

Chemtrail-hívők és az újabb kétharmad

Minden negyedik megkérdezett (24%) azt gondolja, hogy repülőgépekből szándékosan permetezik az embereket és inkább hisznek chemtrail-ben. Az elmélet hívői között az alacsonyabban iskolázottak, a kisebb településen élők vannak többen. Általában, tíz megkérdezettből nyolc (78%) gondolja úgy, hogy az a baj, nem tudhatjuk, hogy az összeesküvés-elméletek közül melyik és mennyiben igaz. Kétharmadnyian (69%) látják úgy, hogy az összeesküvés-elméletek mindig tartalmaznak némi igazságot, ha nem is fedik teljesen a valóságot.

Többségben vannak (48 százalék 42 ellenében) viszont azok, akik szerint az összeesküvés-elméletek túl sok titoktartási készséget feltételeznek, ezért általában valótlanok. Tíz megkérdezettből négyen (41 százalék) úgy véli, ezeket az elméleteket követve reálisabb képet lehet kapni a dolgokról, mintha csak a hivatalos üzenetekből tájékozódnak. 

A Publicus ezen vélemények összessége alapján arra jut, hogy leginkább a Jobbik, legkevésbé az MSZP szavazói fogékonyak az összeesküvés-elméletekre, amelyekre kevésbé fogékonyak az iskolázottabbak és a nagyvárosban élők. A kutatás eredményeiről további részletek a szombaton megjelenő Vasárnapi Hírekben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik