Belföld

Szűrővizsgálatok: jó Lázár ötlete, de még dolgozni kell rajta

A fizetett szabadság motiválóbb lehet, mint a tb-csökkentés.

Lázár János szerda este dobta be azt az ötletet, hogy akik eljárnak az egészségügyi szűrővizsgálatokra, fizethessenek kevesebb társadalombiztosítási járulékot, akik pedig ezt kihagyják, azoknak emeljék a terhét. Mint mondta, évente 130 ezer ember meghal, de 10-15 ezer megmenthető lenne, ha időben felismernék a súlyos betegségeket.

A vállalkozó háziorvosokat tömörítő Kasszaorvosi Szövetség elnöke, Borsi Éva a Világgazdaságnak azt mondta: ez elvileg jó ötlet, de gyakorlatilag előbb a feltételrendszert kellene kidolgozni, mert aligha állnak rendelkezésre megfelelő kapacitások a szűrővizsgálatok kiterjesztésére. Arra is figyelmeztetett, hogy egy kisvárosban vagy faluban élőnek az utazással együtt akár egy teljes napot is rá kell szánnia, ha szűrővizsgálaton akar részt venni. Erre a mobilszűrések jelenthetnének megoldást. Úgy vélte: az emberek motiválására jobb ötlet a fizetett szabadság, mint a tb-csökkentés.

A lap által megkérdezett szakértők pozitívnak tartják, hogy jövőre a munkaadók szűrővizsgálatokat is adhatnak alkalmazottaiknak adómentes juttatásként. Ennek köszönhetően várhatóan az eddiginél jóval szélesebb körnek finanszírozzák majd a szűréseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik