Budapest, 2016. február 22.
Orbán Viktor miniszterelnök (k) napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. február 22-én. Mellette balra Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, mögötte balra Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője, jobbra Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Belföld

Az idegenhonos inváziós fajok elleni harctól a bürokráciacsökkentésig

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 06. 17. 12:47

Folytatódik a törvényalkotási dömping. Ötvennégy törvényjavaslattal készül a parlament őszi ülésszakára a kormány.

A parlament honlapján elérhető, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által jegyzett programban nem szerepelnek a nemzetközi szerződésekkel összefüggő törvényalkotási feladatok, de a dokumentum hónapokra lebontva rögzíti, mikor várható egy-egy kormányzati előterjesztés benyújtása, elfogadása.

A kabinet tervei szerint októberben szavaztatnák meg például a képviselőkkel „az általános közigazgatási rendtartásról”, illetve „a közigazgatási perrendtartásról” szóló törvényjavaslat, és azt, hogy mi legyen a „Földet a Gazdáknak!” Programból befolyt pénzzel. A kabinet átírna számos a mezőgazdaságot érintő törvényt és módosítaná a halgazdálkodásról szólót is. Szintén októberben új törvény születne a statisztikáról, módosulnának a gyermekvédelem, az elektronikus ügyintézés szabályai.

Novemberre várja a kabinet egyebek között a nemzeti szabványosításról szóló törvény megszületését és az adózás rendjéről, a jogalkotásról, illetve a fogyasztóvédelemről szólók módosításait. Döntenének a központi hivatalok felülvizsgálatáról (ld. bürokráciacsökkentés) és a Magyar Pszichológus Kamara létrehozásáról, és törvényeket módosítanának „az idegenhonos inváziós fajok betelepítésének vagy behurcolásának és terjedésének” megelőzése és kezelése érdekében.

A kormányzati időzítés szerint a képviselők decemberben fogadnák el a polgári perrendtartásról, a büntetőeljárásról, illetve az adózás rendjéről szóló törvényjavaslatot és akkor adnának át az egyházaknak néhány állami ingatlant. Az év utolsó heteiben módosulna a sportról, a kötelező egészségbiztosítási ellátásokról, illetve a bírósági végrehajtásról szóló törvény. A kabinet novemberben nyújtaná be a szakképzést, a foglalkozást és a közbeszerzést módosító javaslatait, és azokat –  a kódolhatóan nagy viták dacára – decemberben már el is fogadtatná a T. Házzal.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.