Belföld

Az idegenhonos inváziós fajok elleni harctól a bürokráciacsökkentésig

Folytatódik a törvényalkotási dömping. Ötvennégy törvényjavaslattal készül a parlament őszi ülésszakára a kormány.

A parlament honlapján elérhető, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által jegyzett programban nem szerepelnek a nemzetközi szerződésekkel összefüggő törvényalkotási feladatok, de a dokumentum hónapokra lebontva rögzíti, mikor várható egy-egy kormányzati előterjesztés benyújtása, elfogadása.

A kabinet tervei szerint októberben szavaztatnák meg például a képviselőkkel „az általános közigazgatási rendtartásról”, illetve „a közigazgatási perrendtartásról” szóló törvényjavaslat, és azt, hogy mi legyen a „Földet a Gazdáknak!” Programból befolyt pénzzel. A kabinet átírna számos a mezőgazdaságot érintő törvényt és módosítaná a halgazdálkodásról szólót is. Szintén októberben új törvény születne a statisztikáról, módosulnának a gyermekvédelem, az elektronikus ügyintézés szabályai.

Novemberre várja a kabinet egyebek között a nemzeti szabványosításról szóló törvény megszületését és az adózás rendjéről, a jogalkotásról, illetve a fogyasztóvédelemről szólók módosításait. Döntenének a központi hivatalok felülvizsgálatáról (ld. bürokráciacsökkentés) és a Magyar Pszichológus Kamara létrehozásáról, és törvényeket módosítanának „az idegenhonos inváziós fajok betelepítésének vagy behurcolásának és terjedésének” megelőzése és kezelése érdekében.

A kormányzati időzítés szerint a képviselők decemberben fogadnák el a polgári perrendtartásról, a büntetőeljárásról, illetve az adózás rendjéről szóló törvényjavaslatot és akkor adnának át az egyházaknak néhány állami ingatlant. Az év utolsó heteiben módosulna a sportról, a kötelező egészségbiztosítási ellátásokról, illetve a bírósági végrehajtásról szóló törvény. A kabinet novemberben nyújtaná be a szakképzést, a foglalkozást és a közbeszerzést módosító javaslatait, és azokat –  a kódolhatóan nagy viták dacára – decemberben már el is fogadtatná a T. Házzal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik