Belföld

A vártnál durvább ítéletidő jön, 110 km/órás széllökés is lehet

Négy megyére (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád) már másodfokú (narancssárga) figyelmeztetés érvényes, az összes többire elsőfokú. Közben az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú (járásokra érvényes) riasztást adott ki szintén csaknem az egész országra.

Mint írták, pénteken napközben erős, főként az ország északi felén helyenként viharossá (60-75 km/órás) fokozódó délnyugati szél várható, estétől csillapodhat a légmozgás. Helyenként intenzív zivatarok kialakulása valószínű, melyek nagy sebességgel helyeződnek át délnyugatról északkelet felé. (Budapesten ezt fotózta kollégánk.) 

Az ország középső tájai (Duna-Tisza közén, eleinte még a Dunántúl délkeleti részén) után egyre inkább a keleti országrészben kell zivatarokra számítani.

Zivatart viharos szél, rövid ideig tartó intenzív csapadék és jégeső kísérhet. Kiemelten a keleti, északkeleti országrészben (Tiszántúl) heves zivatarra is számítani lehet, melyekhez 100-110 km/h-t meghaladó szélroham és nagy (több centi átmérőjű) jég is társul kisebb területen. Este még a keleti, északkeleti határvidéken lehetséges zivatar.Pénteken az Alföldön a napi középhőmérséklet elérheti a 25, a délkeleti megyékben a 26, 27 °C fokot. Szombatra mérséklődik a nappali felmelegedés és zivatar kialakulása nem valószínű.

Az aktuális időjárásért keresd a Kiderül.hu-t, vagy kövesd a Facebookon!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik