Belföld

Vállalkozásmánia fertőz a politikusfeleségek között, de mi közünk hozzá?

A minap a Bors derítette ki, hogy Rogán Antal felesége is követi barátnői, például Sarka Kata és Vajna Tímea példáját, és üzletasszonyként is bizonyít. Rogán-Gaál Cecília Sarka Katával közös cége, a Nakama&Partners online marketingkampányokat bonyolít majd főleg élelmiszeripari és divatcégeknek. Fő tevékenységként a reklámügynöki tevékenységet jelölték meg, de úgy tűnik, foglalkoznak majd film-, video- és műsorgyártással, illetve rádióműsor-szolgáltatással is. A 24.hu-nak Sarka Kata azt mondta, nem fognak állami megrendeléseken dolgozni, és arról is mesélt, miért választott maga mellé olyan üzlettársat, akinek semmilyen tapasztata nincs ezen a területen.

A politikusfeleségek és -gyerekek üzleti érdekeltségei esetében – bár rendkívül érdekesek lehetnek a közvélemény számára –, a személyiségi jogok legalább olyan fontosak az átláthatóság határainak megállapításában, mint a közérdek. A vállakozások adatai nyilvános cégadatbázisokban elérhetőek, ám hogy a cégalapításra, illetve vásárlásra miből telik, nem tudjuk.

Cikkünk végén arról kérdezzük: Ön meddig menne el az átláthatóságban, de előtte egy kis ízelítőt mutatunk a politikusfeleségek céges szárnypróbálgatásaiból. 

Nem Rogán-Gaál Cecília az egyetlen vállakozókedvű miniszterfeleség: Seszták Miklós házastársa, dr. Sesztákné Berecz Marianna az ügyvezetője és egyik tulajdonosa a TFK-Impex Kft.-nek, a másik tulajdonos szintén egy vállakozófeleség, Kruppa Edina. A Kruppa-házaspár másik 50 százaléka Kruppa Zsolt, a kaszinó-biznisz győri ágának résztvevője. Az Átlátszó cikkében felfejti a Kruppa és Seszták házaspárok és üzleti érdekeltségeik közötti összefüggéseket, nekik szúrt szemet, hogy a fejlesztési minisztérium rendkívül olcsón vásárolt meg egy kisvárdai önkormányzati ingatlant, amelyet százmilliókért újítottak fel. A dolog érdekessége, hogy az érintett ingatlantól három háznyira van a Sesztákné érdekeltségébe tartozó TFK-Impex Kft.

Vonzó az agrárium

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester felesége sem töri meg a sormintát a vállalkozó-famíliában: nemcsak gyermekeik eredményes üzletemberek, Mészárosné Kelemen Beatrix is megállta a helyét a piac farkastörvényei közepette: az állami földekből 406 millió forintért 296 hektárnyit vásárolt. Február elején az Átlátszó cikkéből tudtuk meg, hogy a Mészáros házaspár – a fele-fele arányban tulajdonolt Mészáros és Mészáros Kft.-vel – megszerezte a több ezer hektáron gazdálkodó egykori Herceghalmi Kísérleti Gazdaságban tulajdonos Talentis Zrt.-t.

Az agráriumban vásárolte be L. Simon László fitneszedző felesége, Vass Eszter is. A Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkárának házastársa tavaly decemberben az állami földeladásokon 21,5 millió forintért vásárolt meg egy 34,4 hektáros birtokot Nadapon, majd elsőként a 24.hu írta meg, hogy 225,2 millió forintért szerzett meg egy több mint 197 hektáros területet. Az első földvásárlás kapcsán a Miniszterelnökség sajtóosztálya úgy reagált:

L. Simon felesége nem közszereplő, ezért üzleti ügyeiről nem kell beszámolnia a nyilvánosságnak.

A hvg.hu cikke szerint leginkább férje parlamentbe kerülése után vette át a családi üzleteket, például a Paprikakert TÉSZT-t Simonkáné Gábor Marianna. Férje, a korábbi agrárvállalkozó Simonka György Orosháza környékének fideszes országgyűlési képviselője, az egykori dinnyekirályról és Pusztaottlakáról a Magyar Narancs írt tanulságos cikket.

Szintén a hvg.hu számolt be Bánki Ágnes üzleti érdekeltségeiről: az ő tulajdonában van a 110 millió forintos uniós támogatással épült Mohácsi Lovas Klub, a cég ingyen kapott telket az önkormányzattól, sőt, még a közművesítést is Mohács finanszírozta. Bánki Erik nevével az utóbbi hónapokban gyakran találkozhattunk a sajtóban: a fideszes politikusnak köszönhetjük az MNB- és a postatörvény javaslatát, és egy komplett cég eltitkolása körüli (már pótolta mulasztását) felhördülést is.

Áprilisban a Direkt36  robbantotta a bombát, hogy az MSZP korábbi parlamenti képviselője, Boldvai László felesége révén érintett a Panama-iratok néven elhíresült nemzetközi offshore-botrányban. Konti Csilla 2012-ben, gimnáziumi tanárnőként lett egy működése idején százmilliókat megmozgató, Szamoára bejegyzett cég tulajdonosa. A vállalkozás valószínűleg már nem működik, de Boldvai az eset kirobbanása után felfüggesztette párttagságát, elmondása szerint áll a vizsgálatok elé.

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

Lazán kapcsolódik a sorba Vajna Tímea, aki nem egy politikus, hanem a – poltikailag független tevékenységet folytató – filmügyi kormánybiztos és televíziótulajdonos Andy Vajna felesége. Vajna Tímea a Blikknek erősítette meg, hogy elindítja újabb vállalkozását: a fánkbiznisznek még legénytoll sem pelyhedzik az állán, így azt, hogy mikor találkozhatunk az utakon a fánkos autókkal, nem tudni. A fiatal üzletasszony elsőként a szépségbizniszbe vágott bele: korábban a Miss Universe cím a Miss Hungary szépségverseny alkategóriája volt, ám Vajna Tímea és férje 2014-ben össze tudott szedni annyi szponzort, hogy külön szépségviadalt rendezzenek. A Bors tavaly arról írt, hogy Andy Vajna nemcsak kapcsolataival segíti feleségét. A kormánybiztos tavaly lett ügyvezetője és egyik tulajdonosa egy 2014-ben alapított, vagyonkezeléssel foglalkozó kft.-nek, amely bevásárolta magát a szépségversenyt rendező Beauty Enter­prises Hungary Kft.-be.

Következő kezdeményezésével sem merészkedett messzire az esztétikumtól és a csillogástól, 2015 szeptemberében Arik Hermannal közösen nyitott gyémánt- és ékszerboltot a Habony Árpád kapcsán már emlegetett belvárosi Palazzo Dorottyában. Tavaly május végén casting-céget alapított, a Velvet pedig mindössze három hónappal ezután arról írt, hogy robog az üzlet, pedig egy ilyen céghez meglehetősen nehéz megfelelő alapokat, például adatbázist felépíteni.

A házasság nem csak érzelmi előnyöket tartogathat: bár a politikusok házastársainak (és gyerekeinek) minden évben vagyonbevallást kell készíteniük, annak tartalma nem nyilvános. Idén áprilisban a Jobbik közleményben jelezte: nyilvánossá kellene tenni a politikusok hozzátartozóinak vagyonnyilatkozatait is, azóta síri csend és hullaszag van a kiterjesztett nyilvánosság kérdésében.

Ezért most Önöket kérdezzük: lenne értelme a nagyobb átláthatóságnak?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik