Belföld

Orbánék átírták a tao szabályait

Immár a múlté két szabály. A kabinet felülírta korábbi rendeletét.

A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg az Orbán Viktor által jegyzett kormányrendelet. Az a “látvány-csapatsport támogatását biztosító támogatási igazolás kiállításáról, felhasználásáról, a támogatás elszámolásának és ellenőrzésének, valamint visszafizetésének szabályairól szóló” csaknem ötéves rendeletet módosítja.

Az egyszerűség kedvéért hatályát veszíti két korábbi szabály.

A kabinet felülírta saját korábbi döntését, amely szerint a támogató eddig semmit nem kérhetett a támogatásért cserébe.

A támogató a támogatás juttatásáért a támogatott szervezet részéről semmilyen ellenszolgáltatásra nem jogosult, az ezzel ellentétes megállapodás semmis. Ilyen megállapodás esetén a támogató nem jogosult a Tao. tv. 22/C. § (2) bekezdése szerinti adókedvezmény igénybevételére sem.

Ez ugyanúgy nem érvényes mostantól, mint az a másik szabály, amely szerint a

támogató a szponzori szerződés keretében történő kiegészítő sportfejlesztési támogatás juttatásáért a támogatott szervezet részéről ellenszolgáltatásra jogosult. Az erre vonatkozó szerződés a támogató Tao. tv. 22/C. § (2) bekezdésében meghatározott adókedvezmény igénybevételére való jogosultságát nem érinti.

Korábban az Országgyűlés is belenyúlt a sportfejlesztési támogatások elszámolásának egyes szabályaiba. Márciusban módosította a társasági adóról és osztalékadóról, valamint a sportról szóló törvényt, amely szerint amennyiben a kiegészítő sportfejlesztési támogatásra kötött szerződés alapján az adózó ellenszolgáltatásra jogosult, akkor a kiegészítő sportfejlesztési támogatás az ellenszolgáltatás áfa nélkül számított értékét jelenti, ami a látvány-csapatsportban tevékenykedő szervezetnél árbevételként számolandó el.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik