Rácz Jenő  (Rácz Jenő )
Belföld

Krónikus a hazudozás a sokkos magyar egészségügyről

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 06. 16. 11:16

Látlelet egy nyugdíjba vonuló kórházigazgatótól.

Rácz Jenő a legfrissebb 168 Órában azt mondja, azért megy nyugdíjba, mert nem akart presztízsveszteséget, azt, hogy megbízatása lejárta előtt felállítsák. Marasztalták, de

manapság senki sem lehet biztos a kórházigazgatói állásában.

Úgy érzi, nem hagy maga után torzót, a Veszprém megyei kórházban minden terve megvalósult. Az interjú végén elárulja, hogy nyugdíjasként egy történelmi regényt készül írni. Addig is az egykori egészségügyi miniszter üzen a politikának, amely csak ígéri a reformokat.

A mindenkori hatalom becsapja az embereket, amikor szándékosan elhallgatja a társadalom elől, hogy az egyre fejlődő orvostudomány nincs összhangban az ország gazdasági lehetőségeivel. A politika hiú ábrándban ringatja az embereket, mintha a hazai egészségügy képes lenne az orvostudomány aktuális állása szerint mindenfajta szolgáltatást, mindenhol, mindenkinek elérhetővé tenni. Ez hazugság, sehol nincs ilyen a világban, még az Egyesült Államokban sem, pedig ott az egy főre jutó egészségügyi kiadás nominálisan annyi, mint nálunk az egy főre jutó nemzeti össztermék. Ráadásul a magyar politikusok naponta lebuknak: ha az ember bemegy az első rendelőintézetbe, azonnal szembesül a lesújtó valósággal. A beteget joggal frusztrálja ez a helyzet, a dühét pedig óhatatlanul az egészségügyi személyzeten tölti ki.

Rácz Jenő hívő katolikusként gyónást ajánl a politikusoknak, óvatosságra int a kormány optimista egészségügyi adatainak értelmezéséhez, amelyre saját példát hoz. Az orvosi kamarában őt úgy tartják számon, mint traumatológust, de szikét húsz éve a kezébe sem vett, hiszen vezető volt.

Na, ennyit ér a statisztika.

Noha fontosnak tartja a minap bejelentett béremelést, szerinte azt folytatni kell, egyébként nem fékezhető le a szakemberek elvándorlása. Szerinte akkor válna működőképessé a rendszer, ha lenne bátorsága a politikának a szakmai érvek mellé állni. Meg kellene értetni a választókkal, hogy nem a sebészetet, szülészetet kell közel vinni hozzájuk, hanem az alap- és a sürgősségi ellátást meg a mentőszolgálatot.

Orvosként mindig azt vallottam: nem azt kell mondani a betegnek, amit hallani akar, hanem azt, amivel a javát szolgálom.

Rácz Jenő orvosként magyarázza el azt is, miért tartja most elfogadhatónak, hogy a kormány centralizál.

Amikor egy beteg sokkos állapotba kerül, centralizálni kell az irányítást, mindent alá kell rendelni annak a szempontnak, hogy megmentsük az életét.

Most azt mondja, a sokk csak akkor múlhat el, ha pluszforrás kerül a rendszerbe.

Az egészségügybe befektetett tőke biztosan megtérül.

Rácz Jenős más pártok mellett a Fidesznek is adott tanácsot, ingyen. Azt mondja, a jövőben sem fogad el pénzt azért, hogy nyugdíjasként segíteni fogja régi barátja, Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó munkáját.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MALAGA, SPAIN - MAY 21: Head Coach, Zinedine Zidane of Real Madrid celebrates their championship with his players after the La Liga final match between Malaga and Real Madrid at La Rosaleda Stadium on May 21, 2017 in Malaga, Spain. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.