Belföld

Furcsa szempontok az új tankerületek kialakításánál

Akad, aki úgy véli, hogy a politikai bosszú játszott szerepet a határok meghúzásánál.

Sok furcsaság van az új tankerületek kialakítása körül – mutat rá a Népszabadság.

Békés megyében például a megyeszékhely mellett Gyula a másik tankerületi központ, noha a város húsz kilométerre sincs Békéscsabától. Ugyanakkor a jelentős kistérségi központnak számító Orosházán nem lesz tankerületi központ, a járás iskolái Békéscsabához tartoznak. Hajdú-Bihar megyében azt gyanítják, hogy Hajdúszoboszló helyett azért Püspökladányban hoztak létre tankerületi központot, mert Szoboszlón nem a Fidesz, hanem az összefogás Hajdúszoboszlóért Egyesület jelöltjei nyerték meg az önkormányzati választást.

Szinte mindenütt buktak az ellenzéki vezetésű települések, csak Szegedet és Salgótarjánt nem tudták megkerülni, mivel megyeszékhelyek. De nem került tankerületi központ a jobbikos Tapolcára, a szocialista Nyírbátorba és a szintén ellenzéki Dombóvárra sem, helyettük Balatonfüreden, Mátészalkán és Tamásiban lesznek a központok.

De az is említésre méltó, hogy a Szolnoktól alig 15 kilométerre lévő Törökszentmiklós az 50 kilométerre lévő Karcaghoz fog tartozni. Vagy míg az apró Nógrád megyének két tankerületi központja is lesz, Komárom-Esztergom megye összes járása a tatabányai központba tartozik, Komárom és Esztergom sem kap külön oktatási centrumot.

Megjegyzik: sok helyen jókora távolságok választják el a legtávolabbi településeket a „kifli formájú” új tankerületek központjától, ahová járniuk kell majd az iskolavezetőknek ügyet intézni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik