Belföld

Elbuktunk egy hidat, és senkit nem érdekel

Június 16-án a BKK ledobta az atombombát Budapestre: elkezdődött a dél-budai villamosvonalak átépítése, ami két dolgot eredményez: ezen a szakaszon pótlóbuszok járnak, illetve lezárták a Szabadság hidat. Kíváncsiak voltunk arra, vajon mekkora fennakadást okoz a híd kiesése, ezért a reggeli csúcsidőben megnéztük, mi a helyzet ott és a város többi átkelő pontján. Jelentjük:

a vizionált apokalipszis (egyelőre) elmaradt, ekkora kihaltságot általában nyár közepi hétvégéken látni a fővárosban.
A jelenség hátterében két dolog állhat: vagy mindenki arra készült, hogy hatalmas dugó lesz, így amennyire tudta, elkerülte a várost, vagy közrejátszhatott az is, hogy véget ért a tanév, így nem kell a gyereket furikázni az óvodába és iskolába. Mindenesetre a Szabadság híd teljesen üres volt reggel 8-kor, egyedül néhány gyalogos és bringás ténfergett rajta – nekik ugyanis továbbra is járható a híd és az is marad.

24.hu / Molnár Dávid
24.hu / Molnár Dávid

A kerékpárosoknak jó hír, hogy most kivételesen az úttesten is tekerhetnek – bár erre eddig is lehetőségük volt, a helyhiány miatt inkább nem kockáztatták az életüket, és inkább a gyalogosokra odafigyelve a járdán tekertek Budáról Pestre, illetve visszafelé.

A Fővám téren a BKK munkatársai igazították el azt, aki vagy nem találkozott a hírrel vagy igen, de időközben elfelejtette, az autósok pedig vagy lekanyarodtak a rakpartra vagy a kiskörúton visszakanyarodva tervezhették újra az útjukat. A pótlóbuszok egyébként az Erzsébet hídon közlekednek.
A többi híd forgalma egyébként nem nőtt, sőt: a Petőfi, Erzsébet és Margit hidakon, illetve a Lánchídon kevesebb autóst láttunk, mint valaha.

24.hu
A Margit híd csütörtök reggel, dugónak nyoma sem volt

A Szabadság híd pesti oldalán egyébként fémkordon jelzi, hogy bizony változott a forgalmi rend és a gyalogosok is szívnak kicsit: nem tudnak közvetlenül a hídfőnél átmenni a gyalogos átkelőn, azt ugyanis lezárták. Emiatt a híd kiváló piknikezésre is: mi is láttunk egy párt, akik ott fogyasztották el a reggelijüket. Megtudtuk, nem tudták, hogy lezárás lesz, „csak úgy” találták ki, hogy ma itt indítják a napot és örülnek annak, hogy ezt augusztus végéig akár minden nap megtehetik.

Ha kíváncsi vagy, milyen lezárásokat és változásokat hoz magával a 2,5 hónapos időszak, akkor ezen a linken megnézheted.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik