Belföld

Egy kenyai bíróság szerint nem megalázó a homoszexualitással vádoltak végbélvizsgálata

melegfelvonulás (Array)
melegfelvonulás (Array)

Semmi kivetnivalót nem talált egy kenyai bíró abban, hogy végbélvizsgálatot, valamint HIV- és hepatitisztesztet végezzenek el egy gyanúsított szexuális orientációjának megállapítására, írja az MTI.

Az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat bűncselekménynek számít Kenyában. Két férfi, akit tavaly februárban egy bárban vettek őrizetbe, azt kérte a bíróságtól, minősítse törvénysértőnek azt a gyakorlatot, hogy a homoszexualitással gyanúsítottakat kötelező végbélvizsgálatnak és vírusszűrésnek vetik alá. Érvelésük szerint ez kínzásnak és megalázó bánásmódnak minősül.

Mathew Emukele, a mombasai főbíróság bírája viszont úgy látja, hogy az említett vizsgálatokkal sem a beadványozók emberi méltósága, sem magánélethez való joguk, sem személyes szabadságuk nem sérült.

A két férfi, aki akár 14 év börtönt is kaphat, ha bűnösnek találják, közölte, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

Egy kenyai melegjogi szervezet vezetője azt nyilatkozta, el sem akarta hinni, amit hall.

Nagyon lehangoló, hogy miközben mi arra bátorítjuk a melegeket, hogy forduljanak bírósághoz jogaik érvényesítése érdekében, a bíróság szentesíti jogaik megsértését,

mondta Eric Gitari, a Kenyai Nemzeti Meleg és Leszbikus Emberi Jogi Bizottság igazgatója.

Gitari szerint az ítélet megerősíti, hogy Kenyában egy rosszindulatú pletyka alapján bárkit őrizetbe lehet venni és végbélvizsgálatnak lehet alávetni. “Tényleg azt akarjuk, hogy erre fordítsák az állam szűkös erőforrásait?” – tette fel a kérdést a melegjogi aktivista.

(mti)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik