Belföld

Lezárult a vizsgálat: a kalandparkok több mint felénél találtak problémát

kalandpark(210x140)(1).jpg (kalandpark, )
kalandpark(210x140)(1).jpg (kalandpark, )

A fogyasztóvédelmi ellenőrzés során 82 kalandparkból 46-ban találtak problémát a szakemberek. A fővárosi és megyei kormányhivatalok által ellenőrzött 203 eszközből 110 nem felelt meg az üzemeltetési feltételeket rögzítő jogszabályi előírásoknak – írta meg szerdai közleményében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

Az üzemeltetők sok esetben nem tudták bemutatni a berendezések megfelelőségi tanúsítványát, több eszköz érvényessége lejárt. A berendezéseken nem minden esetben tüntették fel a biztonságos használat szempontjából lényeges információkat, például a terhelhetőséget.

Ahogyan megírtuk, az NFM május végén rendelt el rendkívüli vizsgálatot az országban működő kalandparkokban. Az ellenőrzés a működtető cégek berendezéseinek megfelelőségi tanúsítványaira, a kötelezően feltüntetendő jelölésekre és a biztonságos működtetéshez szükséges kezelői képesítési igazolások meglétére terjedt ki.

A vizsgálat eredményei szerint a legnagyobb biztonsági kockázatot az újonnan létesített parkok és újonnan telepített eszközök tanúsításának hiánya jelenti.

Az ellenőrzés hatására előfordult, hogy az üzemeltető önként felfüggesztette a tevékenységet, és a hiányosságok pótlásáig bezárta a parkot.

Májusban  a csillebérci kalandparkban tizennégy gyerek mászott fel egy 3,5 méter magas hálóra, amely leszakadt alattuk. A mentőszolgálat munkatársai tizenhárom gyereket vittek kórházba, többségüket zúzódásokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik