Belföld

„Ave Lázár!” Köszöntik a minisztert “a halni készülők”

Ha már miniszteri biztosa felügyeli a Római Birodalom határait.

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) ironikus közleményben tudatta, mekkora örömmel fogadta a hírt, hogy Lázár János miniszter figyelmét, még a bürokrácia csökkentésért folytatott harcban sem kerüli el az egykori római birodalom határainak a védelme.

Örülünk, hogy az OEP kettéosztása, az Országos Vérellátó Szolgálat minisztériumba olvasztása, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet megszüntetése és sok egyéb fontos intézmény átalakítása mellett, jutott figyelem egy kiemelten fontos témában miniszteri biztost kinevezni!

A szakszervezet nem Visy Zsolt régészprofesszor rátermettségét vitatja a posztra, csak azt kérdezi, hogy

amikor a közszolgálatban dolgozók, kutatók százai nem tudják mit hoz a jövő hónap számukra, mert álságos indokok miatt megszüntetik, átszervezik vagy összevonják munkahelyüket, valóban ez a legfontosabb terület amely miniszteri biztost igényelt?

Amikor a megyei kormányhivatalokból naponta buszokkal fogják levinni a járási kormányhivatalokba a számfejtőket, mert nincs aki helyben elvégezze a feladatot, nincs fontosabb dolga a Lázár Jánosnak, mint az egykori Római Birodalom határainak ügye?

Az ÉSZT szerint a „háttérintézmények” átalakítása legalább olyan fontos, mint az egykori limes, de arra még egy szakértői bizottságra sem futotta, noha ekkora változtatásokat tőlünk nyugatabbra több év alatt valósítanak meg, komoly társadalmi és szakmai viták után, az érdekképviseletekkel egyeztetve.

Magyarországon ma ez nem szokás!

Az átalakításokban érintettek nevében ezért az ÉSZT a római gladiátoroktól kölcsönvett mondattal köszönti Lázár Jánost: “Ave Lázár, morituri te salutant!”. (Légy üdvöz Lázár – eredetileg császár -, üdvözülnek a halni készülők – a szerk.)

UPDATE: A Miniszterelnökség reagált

A Miniszterelnökség június 16-án kelt levelében reagált az ÉSZT kijelentéseire. A tárca szerint nem felel meg a valóságnak az az állítás, miszerint a háttérintézmények átalakítását megelőzően a kormány részéről „nem futotta” érdekegyeztető vitákra,

hiszen a feledékenynek tűnő ÉSZT többször is részt vett a szakmai körökkel lezajlott kormányzati tárgyalásokon. Az elmúlt fél évben Lázár János miniszter és Kovács Zoltán államtitkár több alkalommal személyesen fogadta az egyes szakszervezeti tömörülések képviselőit, számos megkeresésükre írásban is reagáltak, csak az ÉSZT részére két alkalommal.

A Miniszterelnökség levelében állítja: az átalakításokkal összefüggő kérdéseket a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum két alkalommal, valamint az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács is tárgyalta, ezen az ÉSZT képviselői is részt vettek és felszólaltak.

Persze fenntartjuk annak a lehetőségét is, hogy azért nem emlékeznek erre, mert volt, aki az egyeztetésen „dokumentáltan” elaludt közülük. Ezek után a sajtóban kijelentik, hogy a kormány nem tárgyalt senkivel, és nem tartott szakmai vitákat.
A bürokráciacsökkentés célja Magyarország versenyképességének javítása, a gyorsabb ügyintézés biztosítása, a párhuzamos feladatellátások megszüntetése. Nyilván ezek kevésbé fontos kérdések az ÉSZT részére, mint a „latin műveltségük” fitogtatása

-szögezi le a Miniszterelnökség.

Emlékeztetnek: a kormány 2015. év elején fogadta el a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztési Stratégia 2014-2020 dokumentumot, melyet ezt megelőzően az Európai Bizottság, és az Államreform Bizottság is jóváhagyott. A stratégia szerint a

középirányító szervek szervezetrendszerének felülvizsgálata elősegíti a központi közigazgatás hatékonyabb működését és biztosítja az általuk ellátott közfeladatok eredményesebb ellátását. A felülvizsgálat eredményeként a megszüntetett központi hivatalok feladatai megosztásra kerülhetnek a területi szervek (kormányhivatalok), illetve a minisztériumok között, ennek már jelenleg is számos példája van, ugyanis egyes területi szervek, pl. a szociális- és gyámhivatalok évek óta működnek kizárólag minisztériumi irányítás mellett.

A háttérintézmények ügyében a Kormány 2015 decemberében hozott határozatot, és további majdnem fél év telt el, míg hosszas, alapos, és végiggondolt szakmai, valamint politikai egyeztetések eredményeképpen megszületett a döntés – írja a tárca hozzátéve: a kormány szerkezetátalakítási szabadsága, még a szakszervezet részéről sem korlátozható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik