Belföld

Bakondi: tovább erősödött a határőrizet

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint a határőrizeti hatékonyságot erősítő intézkedést jelent a hétfőn elfogadott menekültügyi szabálymódosítások.

Bakondi György az M1 hétfő esti műsorában beszélt arról, hogy három törvényt módosítottak. Magyarország, és uniós határ lévén az Európai Unió biztonságát is erősítik ezzel, fejtette ki.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadó kiemelte, a tapasztalatok alapján a sokszor erőszakosan fellépő, jogellenesen bejutó migránsok csaknem száz százalékát a határtól számított 8 kilométeres zónán belül sikerül elfogniuk a magyar hatóságoknak.

A parlament hétfőn döntött a határon lefolytatható menekültügyi eljárások körének bővítéséről. Bakondi György korábban, a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón azt mondta: ezzel megelőzhető, hogy Magyarországon nagy létszámban tartózkodjanak illegális bevándorlók és csökken a befogadó állomások leterheltsége is.

A főtanácsadó ismertette, hogy akik erőszakos tiltott határátlépést követnek el és ezt a rendőrség tudja bizonyítani, azokat továbbra is büntetőeljárás alá vonják és bíróság elé állítják. Hozzátette: a módosításokat az indokolta, hogy sok esetben nem lehetett bizonyítani a bűncselekményt, a nyílt táborokba vitt migránsok pedig – az eljárás végét meg nem várva – nagy arányban odébbálltak.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kifejtette, hogy azok a migránsok, akik nem követtek el bizonyítható bűncselekményt, hanem szabálysértéssel – például már megbontott kerítésszakaszon, kamionba vagy vasúti szerelvénybe bújva – jöttek át a határon és 8 kilométeren belül feltartóztatják őket a hatóságok, azokat visszakísérik a belépési pontra, ahol menekültügyi kérelmet terjeszthetnek elő.

A törvénymódosítás lehetővé teszi az eljárások gyors lefolytatását, kiutasítást pedig nem alkalmaznak az érintettekkel szemben, tette hozzá az államtitkár, aki a legfőbb célként határozta meg, hogy jogellenesen senki ne tartózkodhasson Magyarországon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik