telefon(430x286)(1).jpg (telefon, lehallgatás, )
Belföld

Veszélyes a poloskairtás, aki megtalálja a lehallgatót, az is törvényt sérthet

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 06. 13. 13:03

A készülék haditechnikai eszköznek számít.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet államtitkot sértene, ha kiderülne, hogy a náluk talált poloskát mégis engedéllyel helyezte el a szakszolgálat – mondta egy adatvédelmi és biztonságtechnikai szaktanácsadó a Magyar Nemzetnek. A szakember érhetőnek nevezte, hogy Majtényi László, az intézet elnöke nagyon óvatos az ügy kommunikációjában és nem tesz feljelentést.

A lehallgató a magyar törvények szerint haditechnikai eszköz, keresni is csak engedéllyel szabad, mert az ehhez szükséges technika is engedélyköteles. Jó eséllyel így sosem derül ki, kinek a megbízásából helyezték el az intézet számítógépes rendszerébe a poloskát.

Az bárkié lehet. A titkosszolgálatok azonnal tagadták, hogy az övék volna a szerkezet, amelynek beszerzési ára lehet, hogy húszezer forint, ahogy a Belügyminisztérium állítja, ám a készülék – Orosz Ferenc szerint – sokat tudhat, elhelyezése pedig nagyságrendekkel többe kerülhetett, mint maga a készülék. Nyugati „kémboltokban” bármilyen poloska megvehető, de a készüléket Magyarországra hozni már törvénysértő ugyanúgy, mint használata.

Poloskát az állami szervek, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, illetve ritkábban maga az elhárítás és hírszerzés használhat külön engedély alapján. A lehallgatást mindig adott személyre és nem szervezetre vagy csoportra kell engedélyeztetni egy adott időszakra. Majtényi László korábban azt mondta: egyértelműen bűncselekményt követett el, aki „a poloskához hasonló” szerkezetet elhelyezte, mert az intézetben semmi olyan nem történik, ami alapot adhatna jogszerű lehallgatásra.

Az Eötvös Károly Intézet elnöke korábban azt mondta, a náluk talált szerkezet alkalmas arra, hogy az emberi beszédet közvetítse (akár telefonon keresztül is) és a wifin keresztül megfigyelje a számítógépet, nemcsak azt a részt, amit a felhasználó éppen lát, hanem a gép könyvtárait, adatait is. Ez például azt jelenti, hogy az összes kódja, jelszava valahol már megvan, ami nem öröm egy volt adatvédelmi biztosnak.

Az intézet szerint bírói engedély nélkül a TEK és a nemzetbiztonsági szolgálatok poloskáinak sincs már helyük otthonainkban, a munkahelyünkön. Az Emberi Jogok Európai Bírósága elutasította a magyar állam fellebbezését, így az intézet tovább küzd a magyar állampolgárok minél zavartalanabb magánéletéért. Mivel a strasbourgi ítélet végleges, elhárult minden akadálya, hogy a kormány gondoskodjon a jogsértő helyzet megszüntetéséről arról, hogy bírói jóváhagyás nélkül ne lehessen megfigyelni senkit.

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.