Belföld

Figyelmeztet az ÁNTSZ: takaríttassuk ki a légkondit!

legkondi(1)(210x140).jpg (Array)
legkondi(1)(210x140).jpg (Array)
A gépekben megtelepedett baktériumok, gombák súlyos betegséget okozhatnak.

A klímaberendezések megfelelő karbantartására figyelmeztet az ÁNTSZ. Rámutatnak: a nyári hónapok, de legkésőbb a készülékek használata előtt ajánlott elvégeztetni a tisztítást, mert a működtetés az egészségre nézve veszélyeket rejthet magában.

Azt írták: különböző baktériumok, gombák telepedhetnek meg a klímaberendezés, vagy a szellőzőrendszer közegében, a szűrőkön és a légkezelő gépekben, valamint a légcsatornában felhalmozódott porban. Ezek a használat során kijutnak onnan, és allergiás, valamint asztmás megbetegedéseket okozhatnak. Ez különösen a gyermekeket, a kismamákat, az időseket, valamint a légzőszervi megbetegedésben, allergiában szenvedőket érintheti, ha a berendezések karbantartása nem történt meg vagy nem megfelelő.

A klimatizált helyiség levegője néha túl száraz, ez a már említett problémákon kívül szintén légzőszervi panaszt és a bőr kiszáradását is okozhatja, ezért javasolt a relatív páratartalom értékét 50 százalék körül tartani. Érdemes elkerülni azt is, hogy a hideg levegő közvetlenül érje a testet, ugyanis a szem, a torok és az orr nyálkahártyájának kiszáradását okozhatja, de előfordulhatnak ízületi fájdalmak, gyulladásos és megfázásos tünetek is.

A megbetegedések elkerülése érdekében azt ajánlják, hogy a klímaberendezést lakásokban, közösségi terekben, gépjárművekben évente minimum egyszer, míg a nagyobb terhelésnek kitett helyeken (irodaházakban, bevásárlóközpontokban) évente kétszer tisztítsák és fertőtlenítsék. Továbbá javasolják a szezonális használat előtt a hűtőgáz mennyiségének ellenőrzését is.

A járművekben kiemelten fontos 10-15 ezer kilométerenként a pollenszűrők cseréje. Hozzátették, hogy a nyári időszakban a külső hőmérsékletnél csak maximum 6-8 Celsius-fokkal állítsuk hidegebbre a klímaberendezést, hogy a hőmérsékletkülönbség ne legyen megterhelő a szervezet számára. A száraz levegő ellen pedig bőséges folyadékbevitellel és hidratáló krémek használatával érdemes védekezni – írta az ÁNTSZ. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik