Belföld

Abcúg: visszakergetik a rendőrök a menedékkérőket Szerbiába

Egy segélymunkás azt mondta: a magyar rendőrök még mindig jobbak a bolgároknál, mert legalább nem lopnak.

Őrizetbe vétel helyett sok menedékkérőt egyszerűen visszakergetnek a magyar rendőrök Szerbiába-  írja az Abcúg. A beszámolók szerint nem válogatnak az eszközökben – gumibotot, paprika- és gázsprayt, valamint kutyákat is bevetnek.

Hiába várt

Egy Szabadkán várakozó palesztin férfi arról beszélt, hogy már több kilométerre eljöttek a határtól, amikor a rendőrök elkapták és buszba ültették őket. Visszavitték a kerítéshez az embereket, kinyitották az egyik kis kaput, rájuk küldték a kutyákat, és mutatták, hogy futás. A férfi azt mondta: nyolc napig várt hiába a tompai tranzitzónánál, ahová tapasztalatai szerint csak a családokat engedik be.

A menekültek abban reménykednek, hogy ha átjutnak a magyar oldalra, ott elkapják, és egy kis időre bezárják, de aztán elengedik őket, és továbbmehetnek Nyugat-Európába. Úgy tűnik, nincsenek tisztában azzal, hogy Magyarországon bűncselekménynek számít, ha a kerítést átvágva lépnek az országba.

Az ENSZ is hasonlókról számolt be

Egy másik férfi is arról beszélt, hogy visszazavarták a kiskapun át. Ő legalább két rendőrkutyát látott, amelyekről a szájkosarat is levették, és gáz- vagy paprikaspray-vel is lefújták őket. Egy menedékkérő jókora véraláfutást mutatott, amiről azt mondta: egy magyar egyenruhás gumibotja okozta. Több menekült is emlegetett egy kisfiút, akinek az arcát és combját megharapta egy rendőrkutya. Az Abcúg úgy tudja: a fóti táborban valóban van egy kiskorú menedékkérő, aki kutyaharapást szenvedett az arcán.

Egy nő azt mondta: illegális határátlépés közben vették észre őket. A vízen keresztül gázoltak, amikor észrevették őket, és szájkosár nélküli kutyákat küldtek rájuk. Az egyik rátámadt, és gumilövedékkel is eltalálták.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága több száz hasonló esetről számolt be minapi jelentésében.

Egyetlen csap

Egy segélymunkás arról beszélt: hasonló dolgok történnek a bolgár határon is, az ottani rendőrök a verésen kívül még a menedékkérők értékeit is elveszik. A magyar rendőrök is kemények, de legalább nem lopnak – mondta.

A magyar kormány felállított ugyan tranzitzónákat, ahol jogszerűen be lehet nyújtani a menedékkérelmet, de a körülmények megmagyarázzák, miért próbálkoznak sokan mégis illegálisan. Az ügyintézés rendkívül lassú – naponta csak 15 embert engednek be, van, aki már húsz napja vár.

A tranzitzónák előtt sátortelep áll, amit nem mernek elhagyni az emberek, mert félnek, hogy lemaradnak arról a pillanatról, amikor felolvassák a nevüket, hogy beléphetnek a tranzitba. Az összes komfortot néhány mobilvécé és egy csap jelenti.

A tranzitzónába való bejutás sem jelent garanciát semmire. a Tompánál és Röszkénél egy nap beengedett harminc emberből jó, ha öten menedéket kapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik