Belföld

Ilyet még nem látott: csettegők versenye Kecelen

Berecz Valter
Berecz Valter

fotóriporter. 2016. 06. 12. 15:28

Galéria a VII. Keceli Meggyfesztiválon megrendezett csettegők résztvevőiről.

A csettegő népi lelemény szülötte, házilagos készítésű, munkagépet, lassú járművet jelent. Jellemzően platós, teherszállításra alkalmas járművet jelent. Az Alföld déli részén használatosak még a mai napig is, azonban újak nem nagyon készülnek. Egyrészt a csökkenő igény miatt másrészt egyre kevesebb rendelkezik érvényes műszakival és sokan kockázatnak érzik a használatát a megnövekedett közúti felügyelet mellett.

A csettegőket jellemzően hozzáértő autószerelők építették „házilag”, faluhelyen használatosnak mondható a mai napig. Építésük jellemzően abból történik, amit éppen fel tud használni az készítője. Felhasználnak kiszuperált autók alkatrészétől kezdve a mindenféle hulladékon át bármit. Mivel nem sorozat-gyártott jármű, így egyedi gyártmányúaknak tekinthetőek. Népszerűsége a nagy autógyárak konstrukcióinál jelentősen olcsóbb árában keresendő.

Kecel, 2016. június 11.
Földes István áll egy Trabant motorral szerelt csettegője mellett a VII. Keceli Meggyfesztiválon megrendezett csettegők versenyén 2016. június 11-én. A Dél-Alföldön elterjedtek a csettegők, amelyeket tréfásan mezőgazdasági kabriónak is neveznek. Ezek általában kiszuperált autók alkatrészeiből egyedileg készített szállítójárművek, amelyeket a gyümölcs- és szőlőtermelők használnak a gazdaságukban.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Földes István és Trabant motorral szerelt csettegője.

Kecel, 2016. június 11.
Nehéz Tamás áll egy WL7 motorral szerelt csettegője mellett a VII. Keceli Meggyfesztiválon megrendezett csettegők versenyén 2016. június 11-én. A Dél-Alföldön elterjedtek a csettegők, amelyeket tréfásan mezőgazdasági kabriónak is neveznek. Ezek általában kiszuperált autók alkatrészeiből egyedileg készített szállítójárművek, amelyeket a gyümölcs- és szőlőtermelők használnak a gazdaságukban.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Nehéz Tamás és WL7 motorral szerelt csettegőe.

Kecel, 2016. június 11.
Szevcsik József áll egy Perkincz motorral szerelt csettegője mellett a VII. Keceli Meggyfesztiválon megrendezett csettegők versenyén 2016. június 11-én. A Dél-Alföldön elterjedtek a csettegők, amelyeket tréfásan mezőgazdasági kabriónak is neveznek. Ezek általában kiszuperált autók alkatrészeiből egyedileg készített szállítójárművek, amelyeket a gyümölcs- és szőlőtermelők használnak a gazdaságukban.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Szevcsik József és a Perkincz motorral szerelt csettegője.

Kecel, 2016. június 11.
Takács János áll egy Trabant motorral szerelt csettegője mellett a VII. Keceli Meggyfesztiválon megrendezett csettegők versenyén 2016. június 11-én. A Dél-Alföldön elterjedtek a csettegők, amelyeket tréfásan mezőgazdasági kabriónak is neveznek. Ezek általában kiszuperált autók alkatrészeiből egyedileg készített szállítójárművek, amelyeket a gyümölcs- és szőlőtermelők használnak a gazdaságukban.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Takács János és Trabant motorral szerelt csettegője.

Kecel, 2016. június 11.
Tugyi Mihály áll egy Mia motorral szerelt csettegője mellett a VII. Keceli Meggyfesztiválon megrendezett csettegők versenyén 2016. június 11-én. A Dél-Alföldön elterjedtek a csettegők, amelyeket tréfásan mezőgazdasági kabriónak is neveznek. Ezek általában kiszuperált autók alkatrészeiből egyedileg készített szállítójárművek, amelyeket a gyümölcs- és szőlőtermelők használnak a gazdaságukban.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Tugyi Mihály és Mia motorral szerelt csettegője.

Kecel, 2016. június 11.
Tóth Tibor (b) és Tóth Dániel áll egy Trabant motorral szerelt csettegője mellett a VII. Keceli Meggyfesztiválon megrendezett csettegők versenyén 2016. június 11-én. A Dél-Alföldön elterjedtek a csettegők, amelyeket tréfásan mezőgazdasági kabriónak is neveznek. Ezek általában kiszuperált autók alkatrészeiből egyedileg készített szállítójárművek, amelyeket a gyümölcs- és szőlőtermelők használnak a gazdaságukban.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Tóth Tibor (b) és Tóth Dániel és  Trabant motorral szerelt csettegőjük.

Kecel, 2016. június 11.
Lakatos László áll egy Deutz motorral szerelt csettegője mellett a VII. Keceli Meggyfesztiválon megrendezett csettegők versenyén 2016. június 11-én. A Dél-Alföldön elterjedtek a csettegők, amelyeket tréfásan mezőgazdasági kabriónak is neveznek. Ezek általában kiszuperált autók alkatrészeiből egyedileg készített szállítójárművek, amelyeket a gyümölcs- és szőlőtermelők használnak a gazdaságukban.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Lakatos László a Deutz motorral szerelt csettegője.

Kecel, 2016. június 11.
Lajkó László áll egy Urszusz motorral szerelt csettegője mellett a VII. Keceli Meggyfesztiválon megrendezett csettegők versenyén 2016. június 11-én. A Dél-Alföldön elterjedtek a csettegők, amelyeket tréfásan mezőgazdasági kabriónak is neveznek. Ezek általában kiszuperált autók alkatrészeiből egyedileg készített szállítójárművek, amelyeket a gyümölcs- és szőlőtermelők használnak a gazdaságukban.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Lajkó László és az Urszusz motorral szerelt csettegője.

Kecel, 2016. június 11.
Duzmath Péter áll egy Slavoa motorral szerelt csettegője mellett a VII. Keceli Meggyfesztiválon megrendezett csettegők versenyén 2016. június 11-én. A Dél-Alföldön elterjedtek a csettegők, amelyeket tréfásan mezőgazdasági kabriónak is neveznek. Ezek általában kiszuperált autók alkatrészeiből egyedileg készített szállítójárművek, amelyeket a gyümölcs- és szőlőtermelők használnak a gazdaságukban.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Duzmath Péter és Slavoa motorral szerelt csettegője.

 

Forrás: MTI, Wikipédia

 

vissza a címlapra

Kommentek

Brüsszel, 2013. március 14.
Martin Schulz, az Európai Parlament német elnöke (b) és Angela Merkel német kancellár beszélget az Európai Unió kétnapos csúcstalálkozójának első napján Brüsszelben 2013. március 14-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.