Belföld

Tarlós szerint csak látszólag kaptunk új metrókat felújítottak helyett

Tarlós szerint egyértelmű, hogy nem újak a metrókocsik, csak látszólag.

A 3-as metró megérkezett prototípus szerelvénye nem új, hanem felújított – közölte Tarlós István főpolgármester pénteken budapesti sajtótájékoztatóján.

A szerelvény darabjainak túlnyomó többsége új, de nem mindegyik raktáron elfekvő szerelvény nevezhető joggal felújítottnak – mondta Tarlós István.

Szerinte Budapestnek örülnie kell, hogy a szerelvényprobléma megoldódik, és nem azon kell keseregnie, hogy jobb és szebb járművet kaptunk, mint amire számítottunk.

Hatósági megállapítás szerint törvénysértés nem történt – jelentette ki a főpolgármester, hozzátéve: a hatósági vélemény szerint nem baj, ha alvázat is cserélnek, és a tenderben nem is volt olyan kikötés, hogy maximum mit lehet cserélni.

Tarlós István elmondta, hogy a főtartó gerendázat cserélje is megtörtént, ami a felújítás részét képezi.  Szólt arról, hogy a Metróért Egyesület vezetősége is megtekintette a szerelvényt, és “negatív megjegyzés nem hangzott el”. Bár ők is azt mondták, hogy a szerelvény “csaknem új” – jegyezte meg.

Tarlós István közölte, a szerelvényekre a felújító 30 éves garanciát vállalt. A főpolgármester elmondta azt is, hogy a 3-as metróvonal infrastruktúrájának rekonstrukciós munkáinak megkezdésében a szolgáltatásmegrendelés esetében csúszás lesz, ez 45 nap és 6 hónap között ingadozhat. A felújítási munkák a tervek szerint novemberben kezdődtek volna.

Tarlós István ugyanakkor közölte azt is, hogy akár a teljes mértékben elkerülhető lehet a csúszás, ugyanis az északi szakasz felújítási munkálatainak kezdetésre nem szükséges 150 busz, és nem elképzelhetetlen, hogy a BKV buszállományából sikerül az ehhez szükséges mennyiséget forgalomba állítani. A szakértők jelenleg vizsgálják a lehetőségeket.

Emlékeztetett, a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén arról döntött, hogy szolgáltatásmegrendeléssel oldják meg a 3-as metróvonal felújítási miatt járműpótlást, ha a kormány ezt támogatja, és ezen konstrukcióval felmerülő teljes többletköltség fedezetét biztosítja. Ennek feltételéül szabták, hogy az erről szóló kormányzati döntés július 5-ig megjelenjen a Magyar Közlönyben. A döntés értelmében a Budapesti Közlekedési Központ feltételes közbeszerzési eljárást indít meg a szolgáltatásmegrendelésre. Ha azonban a kormány részéről nem születik támogató döntés a kijelölt határidőig akkor új, lengyel Solaris buszok vesznek majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik